Bezglutenowe pączki na Tłusty Czwartek
Bezglutenowe pączki na Tłusty Czwartek

Bezglutenowe pączki na Tłusty Czwartek

W ten jeden dzień w roku wszyscy biegniemy do piekarni po ulubione pączki! Lubi je każdy. W Tłusty Czwartek skusi się na pączka nawet największy przeciwnik łakoci. Jednak nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić. Dużym wyzwaniem jest znalezienie na rynku wypieku niezawierającego glutenu. Dlatego zachęcamy, by przygotować bezglutenowe pączki samodzielnie! Mają prosty skład i wykonamy je bardzo szybko z tego, co mamy w swojej kuchni.

czytaj całość »
Zupa z czerwoną soczewicą
Zupa z czerwoną soczewicą

Zupa z czerwoną soczewicą

Na naszych stołach króluje wiele odmian soczewicy, a każda ma nieco inne właściwości. Czerwoną soczewicę lubimy głównie za to, że nie trzeba jej namaczać, a drobne ziarenka szybko się gotują. To warzywo strączkowe jest źródłem białka oraz całej gamy składników odżywczych. Zupa z soczewicy dostarczy nam witaminy K, witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, fosforu, manganu, cynku oraz miedzi. Jest też dobrym źródłem kwasu foliowego. Soczewica posiada niski indeks glikemiczny, a do tego jest lekkostrawna. Skosztujcie więc rozgrzewającej, słonecznej zupy z czerwonej soczewicy!

czytaj całość »
Rogaliki z nadzieniem
Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniem

Sekretem pysznych rogali jest ulubione nadzienie. Ale ważne jest również ciasto! Rogaliki z nadzieniem bardzo łatwo możemy przygotować samodzielnie, nadziewając ciasto drożdżowe ulubioną marmoladą, domową konfiturą czy kremem.

czytaj całość »
Mus czekoladowy z awokado
Mus czekoladowy z awokado

Mus czekoladowy z awokado

Przychodzi popołudnie, a w domu zaczynają się poszukiwania czegoś słodkiego? Odkryliśmy ekspresowy mus czekoladowy z awokado i banana! Z dodatkiem ulubionych owoców rozpływa się w ustach i zasługuje na tytuł najszybszego deseru roku. To także solidna dawka potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wpływa na pracę naszego serca oraz układu nerwowego. Samo awokado obniża cholesterol i dostarcza nam zdrowych kwasów tłuszczowych. Nasz deser pełen jest również przeciwutleniaczy. Dzięki zawartości kakao już niewielka porcja dostarczy nam energii i pobudzi nasz umysł do działania.

czytaj całość »
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty 

Kiszonki są świetne dla naszego układu pokarmowego. Kiszona kapusta oczyszcza organizm, wspiera odporność i trawienie, zawiera też mnóstwo witamin. Tradycyjny kapuśniak, a w zasadzie kwaśnica, powstał jako lekarstwo na kaca. Kapuśniak z kiszonej kapusty świetnie rozgrzewa w najpochmurniejsze zimowe popołudnie - przetestujcie nasz przepis dla całej rodziny!

czytaj całość »
Serowe oponki
Serowe oponki

Serowe oponki

Oponki, gniazdka, pączki czy całuski… O czym mowa? Lekkie twarogowo-pszenne przekąski znane są chyba w każdym zakątku Polski, choć pod różnymi nazwami. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a ozdobione ulubionymi dodatkami przyciągają każdego łasucha.

czytaj całość »
Rozgrzewająca zupa z chili
Rozgrzewająca zupa z chili

Rozgrzewająca zupa z chili

W listopadzie często gotujemy tak, by rozgrzać organizm, ale i dostarczyć mu niezbędnych składników odżywczych. Rozgrzewająco działa wiele przypraw z naszej kuchni. Są to m.in.: imbir, kurkuma, rozmaryn, kolendra, kardamon, tymianek czy anyż. No i oczywiście chili! Dodajmy odrobinę do zupy, a błyskawicznie przygotujemy smaczne, aromatyczne danie na listopadowe wieczory i nie tylko.

czytaj całość »
Chlebek bananowy z malinami
Chlebek bananowy z malinami

Chlebek bananowy z malinami

Chlebek bananowy to doskonały sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. On sam bardzo długo zachowuje swoją świeżość, więc jeśli tylko będziemy w stanie mu się oprzeć, możemy się nim zajadać przez kilka dni. Od rana do wieczora. Wyśmienicie smakuje z powidłami czy masłem orzechowym, ale również z tradycyjnym masełkiem i innymi ulubionymi dodatkami.

czytaj całość »
Jesienny grzaniec 0%
Jesienny grzaniec 0%

Bezalkoholowy jesienny grzaniec

Kiedy pogoda na zewnątrz nie rozpieszcza, a my mamy ochotę na coś innego niż ciepłą herbatę, warto trochę zaszaleć! Prezentujemy przepis na pysznego grzańca w wersji piwnej i winnej. W opcji bezalkoholowej możemy uraczyć nim także kierowców! 

czytaj całość »
Bezglutenowe placki ziemniaczane
Bezglutenowe placki ziemniaczane

Bezglutenowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to prosta i tania potrawa znana już w XVII wieku. Obecnie podajemy je w wielu odsłonach: na słono lub na słodko, zajadane zaraz po upieczeniu na patelni. Dzięki temu są chrupiące, pyszne i sycące! Każdy ma na nie swój sposób. Nasze bezglutenowe placki możecie podawać, z czym tylko najdzie Was ochota!

 

czytaj całość »
Pudding z chia
Pudding z chia

Pudding z chia

Wiemy, że zaczyna się czas szarlotek, tart i kremowych zup, ale ostatnie wyższe temperatury na zewnątrz skłoniły nas do letnich wspominek. Tak powstał deser na cieplejsze dni, który przypomni smak lata i zatrzyma je jeszcze na chwilkę!

czytaj całość »
Grzybki w occie
Grzybki w occie

Grzybki w occie

Grzybiarze cieszą się pełnymi koszami, bo lasy zasypane zostały różnymi okazami. Jak wykorzystać zbiory? Słoiki z grzybkami to szybki sposób na uzupełnienie domowej spiżarni, z której korzystamy później przez całą zimę. Macie już za sobą jesienne grzybobrania? Poznajcie nasz przepis na grzybki w occie!

czytaj całość »
Tarta z jabłkami z polskich sadów
Tarta z jabłkami z polskich sadów

Tarta z jabłkami z polskich sadów

Sezon na jabłka prosto z naszych sadów warto uczcić aromatycznym wypiekiem. Powoli na rynku witamy odmiany zimowe, ale w przypadku tarty sprawdzi się niemal każdy rodzaj jabłek. Można wybrać te najmniej urodziwe, bo i tak między kruchymi plackami będą smakowały wyśmienicie! Prezentujemy nasz lekki, łatwy przepis na jabłkową tartę.

czytaj całość »
Śliwkowe muffiny
Śliwkowe muffiny

Śliwkowe muffiny

Jeśli w tym sezonie jeszcze nie robiliście niczego ze śliwek — najwyższy czas na śliwkowe muffiny! Są wyśmienite na podwieczorek dla każdego łasucha. Śliwki działają korzystnie na nasze trawienie, pomagają pozbyć się zaparć. Owoce te zawierają też garść witamin, dzięki którym wzmacniają naszą odporność, zapobiegają nowotworom czy miażdżycy, a nawet… Poprawiają humor. W takich słodkich babeczkach to pewnik!

czytaj całość »
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Korzystajmy z darów natury! Wybraliśmy się do sadu i otwieramy racuchowy sezon! To szybki pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem i przywodzą na myśl same miłe wspomnienia. Dlatego robimy je często i z przyjemnością.

czytaj całość »
Faszerowany bakłażan
Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

Bakłażan może stanowić bazę potrawy. Idealnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Bakłażany charakteryzuje jednak goryczka w smaku. Aby się jej pozbyć, wystarczy przekroić je na połówki, posolić i zostawić na 15 minut. Po tym czasie płuczemy warzywo, odsączamy nadmiar wody i bakłażany są gotowe do przygotowania rozmaitych dań! Zapraszamy na bakłażany faszerowane kaszą kuskus.

czytaj całość »
Przystanek Włochy: Caprese
Przystanek Włochy: Caprese

Przystanek Włochy: Caprese

Choć caprese pochodzi z konkretnego regionu Włoch — Kampanii, szybko stało się prawdziwym symbolem narodowym. Ta prosta sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii ma swymi kolorami obrazować włoską flagę. Prócz wyglądu zachwyca swoim smakiem podkreślanym najlepszą oliwą z oliwek.

czytaj całość »
Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Oczyszczają organizm i dbają o nasz układ pokarmowy. Do tego są owocowym hitem każdego lata. Można jeść je w różnych formach. Przetestowaliśmy pyszny truskawkowy obiad z makaronem.

czytaj całość »
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią

Omlet z cukinią

Omlet to świetny sposób na szybkie, pożywne i sycące śniadanie. Można zajadać się nim przez cały rok. Ale latem warto wykorzystać sezonowe warzywa i urozmaicić nimi naszą kuchnię. Sezon na cukinię w pełni, więc prezentujemy przepis na szybkie danie z jej dodatkiem.

czytaj całość »
Przystanek Maroko: Tadżin
Przystanek Maroko: Tadżin

Przystanek Maroko: Tadżin

Tadżin (Tagine) to niezwykły, aromatyczny rodzaj gulaszu pochodzący z Maroka. Tę narodową potrawę znajdziemy w każdym marokańskim domu w najróżniejszych odmianach. Danie wzięło swoją nazwę od naczynia, w jakim się je przygotowuje. Jest to rodzaj glinianego rondla. Składa się on z podstawy i stożkowej pokrywy. Dzięki takiemu wykonaniu idealnie nadaje się do przygotowywania dań nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Jeśli nie mamy specjalnego naczynia, możemy zastąpić je żeliwnym garnkiem czy wielką patelnią i cieszyć się namiastką Maroka w naszym domu! Prezentujemy przepis na Tadżin z kurczakiem.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium