- Sproszkowane surowe kakao to produkt ceniony ze względu na swoje wspaniałe walory odżywcze oraz smak. Kubek gorącego napoju kojarzy nam się głównie z dzieciństwem, a przyprawę miała w swojej kuchni każda babcia.
Jak powstaje surowe kakao?
Nasze kakao bio uprawiane jest w Peru. Otrzymujemy je z najlepszej jakości ziaren. Przed zmieleniem są one głęboko mrożone. Mielenie kriogeniczne pozwala zachować w produkcie jak najwiecej cennych wartości odżywczych. Nie tracimy również wspaniałych, kakaowych aromatów. Otrzymany proszek kakaowy zawiera około 50% tłuszczu.Kakao organiczne jest jak najmniej przetworzone, a powstaje z ziaren tylko ze sprawdzonych, kontrolowanych plantacji. Certyfikat BIO to gwarancja jego najwyższej jakości.
Wartości odżywcze, witaminy i minerały w kakao
Surowe kakao pokochasz głównie za smak, ale nie można zapominać o jego właściwościach!Ten niezwykły produkt to skarbnica antyoksydantów. Dzięki temu opóźniamy procesy starzenia i chronimy organizm przed zmianami nowotworowymi. Doskonale regeneruje organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Jest dobry na pracę mózgu, koncentrację i pamięć. To świetny produkt przed egzaminami, maturą lub podczas sesji, a także na długie nadgodziny w pracy.
Ważną zaletą tego brązowego proszku jest wpływ na wytwarzanie serotoniny w mózgu. Ten hormon szczęścia wspomaga walkę ze stresem, przewlekłym zmęczeniem, a nawet depresją. Na pewno nam nie zaszkodzi, jeśli chcemy sobie poprawić humor czymś na talerzu.
Kto nie może go spożywać?
Kakao zawiera kofeinę, przez co wykazuje działanie pobudzające. W związku z tym muszą na nie uważać osoby z nadciśnieniem. Ograniczyć je powinny również osoby ze skłonnościami do zaparć. Produkt bywa też alergenem.Sprawdź sam, jak ten aromatyczny proszek działa na Ciebie!
Surowe kakao — jak pić, do czego dodawać?
Surowe kakao w proszku traktowane jest w polskiej kuchni głównie jako przyprawa i dodatek do słodkich wypieków czy deserów. To niezbędny składnik tiramisu. Posypiemy nim naleśniki czy gofry. Bardzo lubi się z lodami. Wiele przepisów na ciasta będzie bez niego nie do zrealizowania. Dlatego polecamy, by zawsze mieć je w kuchni.A jak przygotować z niego pyszny napój? To tylko kilka prostych kroków:
- Podgrzewamy mleko krowie, mleko roślinne lub wodę w niewielkim rondlu.
- Tuż przed zagotowaniem odlewamy ok. 50 ml do szklanki, tam wsypujemy surowy proszek i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy miksturę do garnka z gotującym się płynem i gotujemy tak ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Ciekawostka
Do Europy przywiózł je dopiero Krzysztof Kolumb. Wcześniej znane było jedynie w Ameryce Południowej oraz Środkowej, gdzie było bardzo cenne. Majowie i Aztekowie przygotowywali specjalny kakaowy napój do obrzędów religijnych. Do dziś możemy przeczytać więcej o tajemniczych ceremoniach kakao.