Kiełki fasoli mung – właściwości, zastosowanie i domowa hodowla
Kiełki fasoli mung wykazują niezwykle cenne dla zdrowia właściwości, a przy tym są wyjątkowo smaczne. Stanowią niekwestionowaną podstawę wielu dań kuchni azjatyckiej. Bardzo często wykorzystywane są w potrawach wietnamskich i hinduskich. Fasola mung podbija również serca Europejczyków.
Popularność kiełków nie jest spowodowana wyłącznie ich unikalnym smakiem. Przede wszystkim zawdzięczają to obecnym w ich składzie witaminom oraz mikro- i makroelementom. To nie tylko źródło białka czy witamin z grupy b. Dowiedz się, jakie właściwości są przypisywane kiełkom fasoli mung! Dodatkowo podpowiadamy, jak samodzielnie je uprawiać i do czego dodawać.
Kiełki fasoli mung – właściwości zdrowotne
Zawartość witamin i minerałów
Kiełkowanie fasoli to pierwszy etap wzrostu rośliny. Wówczas wszystkie substancje są zmagazynowane wewnątrz ziarna, a po zjedzeniu są bardzo szybko i łatwo przyswajane przez organizm.
Naukowcy wyodrębnili z nich następujące witaminy:
- z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9) – umożliwiają prawidłową pracę układu nerwowego, a także usprawniają działanie układu immunologicznego.
- A – jest ona potrzebna do przeprowadzania przemian metabolicznych.
- C – wspiera odporność organizmu i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
- E – wspomaga zwalczanie wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki w organizmie, a także opóźnia procesy starzenia.
Ponadto w kiełkach fasoli mung znajduje się bardzo dużo cennych mikro- i makroelementów, tj.:
- wapń – który umożliwia mineralizację kości;
- fosfor – niezbędny we wszystkich procesach w organizmie;
- żelazo – wraz z kwasem foliowym zmniejszają ryzyko wystąpienia niedokrwistości;
- siarka – sprzyja produkcji przeciwciał, enzymów i glutationu;
- magnez – jeden ze składników kości i zębów, odpowiada za kurczliwość mięśni;
- potas – zawarty jest w sokach trawiennych, umożliwia regulację gospodarki wodnej w organizmie;
- cynk – sprzyja zachowaniu pięknego wyglądu włosów, skóry i paznokci;
- lit – zapobiega uszkodzeniom mózgu i pozwala na rozwój nowych neuronów;
- chrom – metabolizuje tłuszcze, białka i węglowodany, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi;
- selen – wchodzi w skład aminokwasów, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym;
- mangan – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Skąd liczne właściwości prozdrowotne?
Proces kiełkowania sprzyja wzrostowi stężenia związków fenolowych, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Produkty roślinne to ponadto źródło błonnika pokarmowego, a ten m.in. zapobiega zaparciom.
Spożywanie kiełków fasoli mung na surowo dostarcza organizmowi jedynie 17 kcal, dlatego są polecane osobom kontrolującym kaloryczność spożywanych posiłków (np. przebywają na diecie odchudzającej).
Fasola mung swoje właściwości lecznicze zawdzięcza bogatemu składowi. W przypadku kiełków cennych składników jest jeszcze więcej i charakteryzują się one lepszą przyswajalnością. W konsekwencji organizm może o wiele szybciej czerpać korzyści wynikające z ich spożywania.
Związki występujące w kiełkach wykazują zdolność do zwalczania wolnych rodników (aktywność antyoksydacyjna), a te powodują uszkodzenia zdrowych komórek i tkanek. Działanie antyoksydacyjne jest możliwe dzięki obecności glikozydów i polifenoli. Regularne dostarczanie ich do organizmu spowalnia procesy starzenia i ułatwia zwalczanie stanów zapalnych. Obecność antyoksydantów realnie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.
Badania naukowe wskazują, że kiełki fasoli mung sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. W rezultacie ich spożywanie poprawia i usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, a także wpływa na zwiększenie odporności organizmu, zmniejszając podatność na infekcje, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Dlaczego warto wzbogacić dietę w kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i innych związków, dlatego włączenie ich do diety niesie za sobą cały szereg korzyści zdrowotnych. Ten niepozorny dodatek w codziennych posiłkach może znacząco podkręcić ich wartościowość.
Regularne spożywanie kiełków umożliwia:
- zwiększenie odporności organizmu z uwagi na udowodnione działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, jak i przeciwwirusowe;
- naturalne obniżenie ciśnienia krwi, a także poziomu cukru we krwi;
- zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi z uwagi na pochłanianie nadmiaru szkodliwej frakcji LDL. Przekłada się to na szybszą regenerację uszkodzonych naczyń krwionośnych oraz dodatkową ochronę przed rozwojem chorób serca;
- złagodzenie bólów menstruacyjnych i redukcję odczuwania dolegliwości związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy. Wspomagają ponadto utrzymanie równowagi hormonalnej.
Ze względu na obecność licznych antyoksydantów, kiełki fasoli mung zapewniają ochronę DNA komórek przed uszkodzeniami oraz licznymi mutacjami, które mogą powstawać w wyniku działania wolnych rodników. Obniża to ryzyko rozwoju nowotworów. Dlatego właśnie regularne spożywanie opisywanych kiełków traktowane jest jako świetny środek wspierający profilaktykę antynowotworową.
Z pewnością kiełki fasoli mung posiadają jeszcze więcej cennych dla zdrowia właściwości, lecz na ten moment nie wszystkie zbadano. Niemniej jednak, opierając się na tych, które zostały już potwierdzone, można śmiało zachęcać do zainteresowania się tym produktem.
Jak wyhodować kiełki fasoli mung z nasion?
Kiełki fasoli mung z powodzeniem można wyhodować samodzielnie we własnym domu. Dla wszystkich osób, które zastanawiają się jak to zrobić, przedstawiamy krótką i nieskomplikowaną instrukcję.
Do wyhodowania kiełek nie musisz dysponować żadnym profesjonalnym urządzeniem czy kiełkownicą. W tym celu wykorzystaj słoik, sitko lub lniany woreczek. Nasiona na kiełki powinny być wymoczone w wodzie przez 8 godzin, a następnie umieszczone w wybranym naczyniu na okres 2-5 dni. Po tym czasie są one już gotowe do spożycia.
Bardzo istotne jest, aby przed wymoczeniem nasion dokonać wstępnej selekcji. Wybierz najładniejsze i nieuszkodzone ziarna, ponieważ to one zwiększają szansę na bogate zbiory. Zebrane młode pędy można spożywać przez następne dwa dni. Zamrożenie powoduje utratę chrupkości.
Jak jeść kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung są spożywane przez Polaków dopiero od niedawna. Ich popularność gwałtownie rośnie, dlatego wśród osób, które kupiły je po raz pierwszy, często padają pytania: jak przyrządzić kiełki fasoli mung?; czy trzeba poddać je obróbce termicznej?
Przede wszystkim nie należy ograniczać się do spożywania wyłącznie w potrawach wywodzących się z kuchni azjatyckiej. Z powodzeniem można przy ich pomocy urozmaicać dania każdego typu, nawet te tradycyjne. Świetnie komponują się z kanapkami, sałatkami, tortillami czy w zupie. Można dodawać je zarówno do potraw smażonych, jak i gotowanych; tych z mięsem, i tych wegetariańskich.
Jeśli nadal nie masz pomysłu, z czym jeść kiełki fasoli mung, przedstawiamy kilka bardzo smacznych propozycji:
- kurczak w sezamie,
- kanapki z tofu w sosie orzechowym,
- kanapki z wędliną i serem pleśniowym,
- curry,
- kaczka z kiełkami fasoli mung.
Czy można jeść surowe kiełki?
Składniki znajdujące się w kiełkach fasoli mung są przyswajalne o wiele lepiej i w większej ilości, jeżeli nie poddaje się ich nadmiernej obróbce cieplnej. Można je blanszować – czyli na krótką chwilę zanurzyć we wrzątku, a następnie włożyć do zimnej wody.
Trzeba jednak pamiętać o potencjalnym rozwoju bakterii (Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus i Listeria monocytogenes) na surowych kiełkach. Ich namnażanie jest potęgowane przez warunki, w których rosną kiełki – ciepło i wilgoć najbardziej sprzyjają ich rozwojowi. W przypadku pojawienia się bakterii spożywanie surowych kiełków może skutkować wystąpieniem zatrucia pokarmowego. Jest ono szczególnie groźne dla dzieci, osób starszych, a także osób z upośledzonym układem odpornościowym.
Spożywanie surowych kiełków fasoli mung jest niezalecane w ciąży, gdyż ewentualne zatrucie bakteriami może wywołać bardzo poważne konsekwencje i doprowadzić do rozwoju groźnej infekcji. Aby zminimalizować ryzyko zatrucia, przed spożyciem kiełki należy ugotować.