Grzybki w occie
Grzybki w occie

Grzybki w occie

Grzybiarze cieszą się pełnymi koszami, bo lasy zasypane zostały różnymi okazami. Jak wykorzystać zbiory? Słoiki z grzybkami to szybki sposób na uzupełnienie domowej spiżarni, z której korzystamy później przez całą zimę. Macie już za sobą jesienne grzybobrania? Poznajcie nasz przepis na grzybki w occie!

czytaj całość »
Tarta z jabłkami z polskich sadów
Tarta z jabłkami z polskich sadów

Tarta z jabłkami z polskich sadów

Sezon na jabłka prosto z naszych sadów warto uczcić aromatycznym wypiekiem. Powoli na rynku witamy odmiany zimowe, ale w przypadku tarty sprawdzi się niemal każdy rodzaj jabłek. Można wybrać te najmniej urodziwe, bo i tak między kruchymi plackami będą smakowały wyśmienicie! Prezentujemy nasz lekki, łatwy przepis na jabłkową tartę.

czytaj całość »
Śliwkowe muffiny
Śliwkowe muffiny

Śliwkowe muffiny

Jeśli w tym sezonie jeszcze nie robiliście niczego ze śliwek — najwyższy czas na śliwkowe muffiny! Są wyśmienite na podwieczorek dla każdego łasucha. Śliwki działają korzystnie na nasze trawienie, pomagają pozbyć się zaparć. Owoce te zawierają też garść witamin, dzięki którym wzmacniają naszą odporność, zapobiegają nowotworom czy miażdżycy, a nawet… Poprawiają humor. W takich słodkich babeczkach to pewnik!

czytaj całość »
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Korzystajmy z darów natury! Wybraliśmy się do sadu i otwieramy racuchowy sezon! To szybki pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem i przywodzą na myśl same miłe wspomnienia. Dlatego robimy je często i z przyjemnością.

czytaj całość »
Faszerowany bakłażan
Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

Bakłażan może stanowić bazę potrawy. Idealnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Bakłażany charakteryzuje jednak goryczka w smaku. Aby się jej pozbyć, wystarczy przekroić je na połówki, posolić i zostawić na 15 minut. Po tym czasie płuczemy warzywo, odsączamy nadmiar wody i bakłażany są gotowe do przygotowania rozmaitych dań! Zapraszamy na bakłażany faszerowane kaszą kuskus.

czytaj całość »
Przystanek Włochy: Caprese
Przystanek Włochy: Caprese

Przystanek Włochy: Caprese

Choć caprese pochodzi z konkretnego regionu Włoch — Kampanii, szybko stało się prawdziwym symbolem narodowym. Ta prosta sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii ma swymi kolorami obrazować włoską flagę. Prócz wyglądu zachwyca swoim smakiem podkreślanym najlepszą oliwą z oliwek.

czytaj całość »
Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Oczyszczają organizm i dbają o nasz układ pokarmowy. Do tego są owocowym hitem każdego lata. Można jeść je w różnych formach. Przetestowaliśmy pyszny truskawkowy obiad z makaronem.

czytaj całość »
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią

Omlet z cukinią

Omlet to świetny sposób na szybkie, pożywne i sycące śniadanie. Można zajadać się nim przez cały rok. Ale latem warto wykorzystać sezonowe warzywa i urozmaicić nimi naszą kuchnię. Sezon na cukinię w pełni, więc prezentujemy przepis na szybkie danie z jej dodatkiem.

czytaj całość »
Energetyzujący zielony koktajl
Energetyzujący zielony koktajl

Energetyzujący zielony koktajl

Zielony sok doda nam energii! Idealny na rześki poranek - szybko zmotywuje nasze ciało i umysł do działania. Zielony koktajl to cała szklanka witamin i minerałów. Przygotujemy go w kilka minut.

czytaj całość »
Przystanek Maroko: Tadżin
Przystanek Maroko: Tadżin

Przystanek Maroko: Tadżin

Tadżin (Tagine) to niezwykły, aromatyczny rodzaj gulaszu pochodzący z Maroka. Tę narodową potrawę znajdziemy w każdym marokańskim domu w najróżniejszych odmianach. Danie wzięło swoją nazwę od naczynia, w jakim się je przygotowuje. Jest to rodzaj glinianego rondla. Składa się on z podstawy i stożkowej pokrywy. Dzięki takiemu wykonaniu idealnie nadaje się do przygotowywania dań nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Jeśli nie mamy specjalnego naczynia, możemy zastąpić je żeliwnym garnkiem czy wielką patelnią i cieszyć się namiastką Maroka w naszym domu! Prezentujemy przepis na Tadżin z kurczakiem.

czytaj całość »
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Soczewica znajduje w naszych kuchniach mnóstwo zastosowań. To jedna z naszych ulubionych roślin strączkowych. Kochamy ją za moc składników odżywczych, bogactwo białka i błonnika oraz walory smakowe. W zależności od rodzaju soczewicy zrobimy z niej gulasz, farsz, puree, pasty kanapkowe, a nawet… Chleb. Dzisiaj prezentujemy przepis na pikantną zupę z soczewicy.

czytaj całość »
Domowa musztarda
Domowa musztarda

Domowa musztarda

Domowa musztarda jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jej bazą jest gorczyca oraz ocet. Do podstawowego przepisu możemy dodać zioła, miód, koperek czy chrzan. To wyśmienity dodatek nie tylko w sezonie grillowym. Domowa musztarda może królować na naszym stole przez cały rok!

czytaj całość »
Bezglutenowe placki z cukinii
Bezglutenowe placki z cukinii

Bezglutenowe placki z cukinii

Połączenie placuszków, jogurtu naturalnego i wędzonego łososia to zawsze idealna kompozycja! Chcemy podzielić się z Wami pysznym bezglutenowym daniem z cukinii! Placuszki można podjadać o każdej porze dnia. W zależności od dodatków będą bardziej lub mniej sycące. Cukinia dostarczy nam błonnik, witaminę C, potas, magnez, kwas foliowy i witaminę z grupy B.

czytaj całość »
Lazur na roszponce
Lazur na roszponce

Lazur na roszponce

Uwielbiamy sałatki, szczególnie latem! Możemy wtedy dowolnie korzystać ze wszystkich warzyw i owoców, łączyć smaki i testować wariacje na talerzu. W naszym menu mamy jednak kilka sprawdzonych pozycji, których nie zamienilibyśmy na żadne inne. Wśród nich znajduje się aromatyczna, intensywna sałatka z serami na roszponce.

czytaj całość »
Przystanek Hiszpania: Paella
Przystanek Hiszpania: Paella

Przystanek Hiszpania: Paella

Paella znana jest w całej Hiszpanii. Przygotowuje się ją na specjalnej patelni i to właśnie jej danie zawdzięcza swoją nazwę. Podstawą paelli jest krótkoziarnisty ryż, owoce morza, szafran, różnorodne warzywa oraz mięso. Paella znana jest w całej Hiszpanii, w każdym domu poznamy jej inną wersję. To danie dla prawdziwych smakoszy kuchni południa. Dzisiaj zrezygnowaliśmy z mięsnych dodatków, by rozkoszować się czystym smakiem owoców morza.

czytaj całość »
Przystanek Tunezja: Szakszuka
Przystanek Tunezja: Szakszuka

Przystanek Tunezja: Szakszuka

Pochodząca z Tunezji Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wielki bałagan”. I choć wygląda jak wielki chaos na patelni — smakuje wyśmienicie! To idealne weekendowe śniadanie pełne substancji odżywczych. Podstawą dania są pomidory, jajka i przyprawy. Po skosztowaniu szakszuki z pewnością będziecie do niej wracać i testować co raz to inne dodatki! Dziś zapraszamy na szakszukę z fetą.

czytaj całość »
Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny

Chłodnik z botwiny

Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Chętnie używamy go wiosną i latem do zup czy sałatek. Chłodnik z botwiny nie tylko urozmaici nasze menu, ale także schłodzi organizm w upał. To nie wszystko. Botwina zwalcza wolne rodniki, ma też właściwości krwiotwórcze i dobrze wpływa na trawienie. Skosztujcie sami!

czytaj całość »
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Maj i czerwiec to czas rabarbaru. Roślina ta zawiera ogromne ilości witaminy C, jest także bogatym źródłem antyoksydantów. Rabarbar ułatwia przyswajanie żelaza, więc ma dobry wpływ na naszą krew. Zajadając się pysznym ciastem, możemy wzmocnić naszą odporność. Skosztujcie i cieszcie się smakiem i zdrowiem!

czytaj całość »
Uramaki sushi dla początkujących
Uramaki sushi dla początkujących

Uramaki sushi dla początkujących

Sushi wprost ze stolicy Japonii skrada serca kulinarnych smakoszy również w naszym kraju. Tradycyjnym składnikiem jest surowa ryba, jednak dla początkujących polecamy wędzonego łososia. Dzisiaj jeden z rodzajów sushi w naszym wydaniu, czyli uramaki w sezamie. Sprawdźcie, jak przygotować je w domu!

czytaj całość »
Bananowy shake
Bananowy shake

Bananowy shake

Wiele potraw czy napojów cechuje pewna sezonowość. Latem stawiamy na posiłki lżejsze, szukamy też rzeczy, które dadzą nam ochłodę. Shake o smaku bananowym to energetyczne, orzeźwiające rozwiązanie na każdy cieplejszy dzień. Przygotujemy go bardzo łatwo z kilku składników.

 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium