Tarta z cukinią i mascarpone
Tarta z cukinią i mascarpone

Tarta z cukinią i mascarpone

Tarta to wyśmienity pomysł na ciepły obiad lub kolację. Będzie się nią zajadać cała rodzina, sprawdzi się jako szybki lunch w pracy czy romantyczna kolacja we dwoje. Wypróbuj przepis na tartę z cukinią i serkiem mascarpone! 

 

 

Składniki spodu tarty:

300 g mąki pszennej

Wybierz mąkę pszenną

9 g suchych drożdży

Wybierz drożdże

szczypta pieprzu

szczypta soli

150 ml letniej wody

50 ml oliwy

Wybierz oliwę z oliwek

Składniki nadzienia tarty:

300 g startej cukinii

200 g serka mascarpone

1 jajko

50 g startego żółtego sera

garść oliwek pokrojonych w plasterki

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sól, pieprz, drożdże i oliwę umieść razem w misce i łącz ze sobą widelcem aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
  2. Dolej wodę i rękami wyrabiaj ciasto. Gotowe owiń na folią na czas przygotowania nadzienia.
  3. Odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Połącz w misce wszystkie składniki nadzienia.
  5. Rozwałkowuj ciasto, by uzyskało wymiary nieco większe niż nasza foremka — by pokryło również jej brzegi. Gotowy placek przełóż do nasmarowanej foremki.
  6. Wyłóż nadzienie.
  7. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach. Gotową zostaw do przestygnięcia na kilka minut.

 

Tarta z cukinii - wszystko, co musisz wiedzieć

Tarta to rodzaj wypieku, który przygotowujemy w specjalnej, niskiej, okrągłej blaszce. Spód tarty może powstać z ciasta drożdżowego lub francuskiego, a jej nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Tarta to najpopularniejsza potrawa we Francji. Znajdziemy tam niezliczone jej odmiany. W naszej kuchni również warto wprowadzić wariacje na temat tego dania i odkryć swoją ulubioną wersję!

Tarta z cukinią jest odpowiednim daniem dla wegetarian. Można upiec ją z dodatkiem mięsnym, np. mielonym mięsem czy pokrojoną szynką.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium