
Tarta z cukinią i mascarpone
Tarta to wyśmienity pomysł na ciepły obiad lub kolację. Będzie się nią zajadać cała rodzina, sprawdzi się jako szybki lunch w pracy czy romantyczna kolacja we dwoje. Wypróbuj przepis na tartę z cukinią i serkiem mascarpone!
Składniki spodu tarty:
300 g mąki pszennej
9 g suchych drożdży
szczypta pieprzu
szczypta soli
150 ml letniej wody
50 ml oliwy
Składniki nadzienia tarty:
300 g startej cukinii
200 g serka mascarpone
1 jajko
50 g startego żółtego sera
garść oliwek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
- Mąkę, sól, pieprz, drożdże i oliwę umieść razem w misce i łącz ze sobą widelcem aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
- Dolej wodę i rękami wyrabiaj ciasto. Gotowe owiń na folią na czas przygotowania nadzienia.
- Odciśnij cukinię, by pozbyć się nadmiaru wody.
- Połącz w misce wszystkie składniki nadzienia.
- Rozwałkowuj ciasto, by uzyskało wymiary nieco większe niż nasza foremka — by pokryło również jej brzegi. Gotowy placek przełóż do nasmarowanej foremki.
- Wyłóż nadzienie.
- Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach. Gotową zostaw do przestygnięcia na kilka minut.
Tarta z cukinii - wszystko, co musisz wiedzieć
Tarta to rodzaj wypieku, który przygotowujemy w specjalnej, niskiej, okrągłej blaszce. Spód tarty może powstać z ciasta drożdżowego lub francuskiego, a jej nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Tarta to najpopularniejsza potrawa we Francji. Znajdziemy tam niezliczone jej odmiany. W naszej kuchni również warto wprowadzić wariacje na temat tego dania i odkryć swoją ulubioną wersję!
Tarta z cukinią jest odpowiednim daniem dla wegetarian. Można upiec ją z dodatkiem mięsnym, np. mielonym mięsem czy pokrojoną szynką.