
FIT brownie z cukinii
Kto oprze się brownie? Wilgotne, długo świeże i przede wszystkim pyszne! Czekoladowa rozkosz z cukinii to idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają słodyczy z małą ilością węglowodanów. Przetestuj!
Składniki na brownie:
1 cukinia średniej wielkości
Zobacz cukinię
3 jajka
20 g kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka erytrytolu
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Zetrzyj cukinię na dużych oczkach. Zaczekaj, aż puści soki i odcedź.
- Jaja i olej kokosowy blinduj do uzyskania jednolitej masy.
- Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj i wlej do formy keksowej wyłożonej papierem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut.
- Możesz również przygotować polewę, np. z roztopionej czekolady.
Co powinnaś wiedzieć o brownie z cukinii?
Ma ono mniej cukrów niż tradycyjne ciastko czekoladowe, dzięki czemu może sobie na nie pozwolić również osoba na diecie niskowęglowodanowej. Cukinia jest praktycznie niewyczuwalna, a zapewnia naszemu wypiekowi odpowiednią wilgotność. Dzięki cukinii ciasto dłużej pozostaje świeże. To ciekawe urozmaicenie wśród naszych deserów!