Bezglutenowy chleb nie tylko na kwarantannę
Bezglutenowy chleb nie tylko na kwarantannę

Bezglutenowy chleb nie tylko na kwarantannę

 

W czasie kwarantanny pokochaliśmy pieczenie chleba! Kto jeszcze nie wypiekł swojego pierwszego bochenka?

Dzielimy się dzisiaj ekspresowym przepisem bezglutenowym — by każdy mógł go skosztować! Ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Możemy wzbogacić go ulubionymi ziarnami czy żurawiną. W przepisie podstawowa wersja z siemieniem lnianym i słonecznikiem.

 

Składniki na chleb bezglutenowy:

  1. 500 g gotowej mieszanki bezglutenowej
  2. 3/4 łyżki soli
  3. 1,5 łyżki cukru
  4. 14 gramów suszonych drożdży lub 28 gramów świeżych drożdży
  5. 500 ml ciepłej wody
  6. 2 łyżki siemienia lnianego
  7. 2 łyżki słonecznika

Przygotowanie:

  1. Składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
  2. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  3. Wykładamy formę keksową papierem do pieczenia.
  4. Jeszcze raz mieszamy ciasto i przekładamy do foremki.
  5. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut.
  6. Pieczemy w 230 stopniach przez około godzinę.

 

Co musisz wiedzieć o chlebie bezglutenowym?

Na rynku oferta pieczywa bezglutenowego nie jest aż tak bogata jak tradycyjnych wypieków. Z różnych względów warto więc postawić na wypiekanie chleba w domu. Sami decydujemy wtedy o dodatkach, ale to nie wszystko. Chleb bezglutenowy różni się od swojego tradycyjnego odpowiednika strukturą i smakiem. Testując w domu różne przepisy, możemy znaleźć swój ulubiony smak i codziennie cieszyć się pysznym chlebem bez szkodzących nam dodatków.

O czym pamiętać przy pieczeniu?

Pamiętajmy, że ciasto bezglutenowe potrzebuje więcej płynów od tego zawierającego gluten. Będzie przez to cięższe i wilgotniejsze. Nie utrzyma też swojego kształtu, więc do wypieku chleba potrzebujemy foremki.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium