Bezglutenowe pączki na Tłusty Czwartek
Bezglutenowe pączki na Tłusty Czwartek

Bezglutenowe pączki na Tłusty Czwartek

W ten jeden dzień w roku wszyscy biegniemy do piekarni po ulubione pączki! Lubi je każdy. W Tłusty Czwartek skusi się na pączka nawet największy przeciwnik łakoci. Jednak nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić. Dużym wyzwaniem jest znalezienie na rynku wypieku niezawierającego glutenu. Dlatego zachęcamy, by przygotować bezglutenowe pączki samodzielnie! Mają prosty skład i wykonamy je bardzo szybko z tego, co mamy w swojej kuchni.

 

 

 

Składniki:

270 g mąki ziemniaczanej

230 g margaryny

1,5 szklanki wody

6 jajek

2 łyżki cukru

szczypta soli

ulubiona konfitura lub dżem do nadziewania

Zobacz konfitury

olej lub smalec do smażenia

Zobacz oleje

 

Przygotowanie:

  1. Do garnuszka wlej przygotowaną wodę, podgrzej i rozpuść w niej margarynę.
  2. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo cukier, sól i mąkę.
  3. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj jajka i wymieszaj całość mikserem.
  4. Do dużego garnka wlej taką ilość oleju lub smalcu, by smażyć pączki na głębokim tłuszczu.
  5. Z powstałego ciasta formuj kulki średniej wielkości i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Podczas smażenia kulki zwiększają swoją objętość!
  6. Wyjmuj pączki po zarumienieniu z obu stron i układaj na ręczniku papierowym do odsączenia.
  7. Jeszcze ciepłe pączki nadziewaj za pomocą rękawa cukierniczego i szprycy lub strzykawki.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium