Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

 

Kiszonki są świetne dla naszego układu pokarmowego. Kiszona kapusta oczyszcza organizm, wspiera odporność i trawienie, zawiera też mnóstwo witamin. Tradycyjny kapuśniak, a w zasadzie kwaśnica, powstał jako lekarstwo na kaca. Kapuśniak z kiszonej kapusty świetnie rozgrzewa w najpochmurniejsze zimowe popołudnie - przetestujcie nasz przepis dla całej rodziny!

 

 

Składniki:

500 g kapusty kiszonej

Zobacz kapustę kiszoną

0,5 l wody do gotowania kapusty

Duży garnek bulionu mięsnego

Zobacz gotowe buliony

300 g wędzonego boczku

2 marchewki

1,5 kg ziemniaków

2 cebule

4 liście laurowe

Zobacz liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

Zobacz ziele angielskie

1 szczypta ziaren kminku

Zobacz kminek

Natka pietruszki i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj mięsny bulion w dużym garnku (z kostki bądź wywaru).
  2. Kapustę posiekaj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 30 minut, aż zmięknie.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną marchewkę.
  4. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni, następnie dodaj do wywaru.
  5. Równocześnie pokrój drobno boczek, podsmaż i dodaj do zupy.
  6. Gotuj bulion aż ziemniaki staną się miękkie (ok. 10 min.).
  7. Dodaj do zupy ugotowaną kapustę bez jej odcedzania, liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
  8. Na koniec dodaj pieprz do smaku.
  9. Zupę podawaj z natką pietruszki.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium