Buraczkowy chłodnik
Buraczkowy chłodnik

Zimny, lekki, pyszny — idealny na upały! Chłodnik z buraków to doskonałe rozwiązanie w letnie dni. Zaspokoi pragnienie i głód, a przy tym zachwyci nasze kubki smakowe! Chłodnik powinien znaleźć się na stałe w naszym wakacyjnym menu. W wegańskiej wersji możemy z powodzeniem zastąpić nabiał mlekiem roślinnym i cieszyć się doskonałą zupą!

 

Składniki:

5 buraków

4 zielone ogórki

1 pęczek rzodkiewki

1 pęczek kopru

300 ml kefiru

400 ml jogurtu greckiego

150 ml kwaśnej śmietany

Sok z połowy cytryny

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka octu

1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Obrane buraki włóż do garnka z wodą, dodaj szczyptę soli, cukier i ocet. Gotuj, aż buraki będą miękkie. Odlej 1 szklankę powstałego wywaru. Ostudź wszystko.
  2. Ogórki i rzodkiewkę zetrzyj na dużych oczkach. Posiekaj koperek.
  3. Buraki zetrzyj na tarce. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
  4. Zupę warto podawać z gotowanym jajkiem lub pieczywem.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl