Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Makaron bezglutenowy

( ilość produktów: 17 )

Makaron bezglutenowy sprawdzi się świetnie w każdym daniu. Odkryj duży wybór różnych producentów: świderki, penne, nitki, makaron do lasagne i więcej.

Jeżeli zastanawiałeś się, gdzie kupić makaron gluten free, to trafiłeś bezbłędnie. W naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór tych produktów, wśród nich makarony marki Sotelli, Pastani czy Schär. Oferujemy certyfikowane produkty bio i wegańskie. Poznaj całą gamę rodzajów i smaków — bezglutenowe dania makaronowe mogą być naprawdę pyszne!

O co chodzi z glutenem?

Gdzie znajdziemy gluten?

Popularny gluten to białko odpowiadające za elastyczność, kleistość i rozciągliwość wypieków. Zboża zawierające gluten to: pszenica (a także jej stare odmiany - orkisz, samopsza, płaskurka), jęczmień i żyto. Ponadto warto pamiętać, że choć owies nie zawiera białek glutenowych, to większość polskich upraw jest nimi zanieczyszczona.

Dieta bezglutenowa

Przestrzeganie ścisłej diety bezglutenowej to jedyny skuteczny sposób walki z chorobą trzewną (celiakią). Ponadto dietę tę wprowadzają osoby z alergią na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Wiele osób wyklucza ze swojego codziennego jadłospisu produkty “gluten free” także dla lepszego samopoczucia. Dzięki rosnącemu zainteresowaniu tą dietą produkty bezglutenowe zdobywają coraz większą popularność, a to przekłada się na wzrost ich dostępności, różnorodności oraz obniżenie cen.

Rodzaje makaronu bez glutenu

Oferujemy szeroki wybór makaronów stworzonych na bazie mąk bezglutenowych. Znajdziesz wśród nich makaron bezglutenowy:

  • kukurydziany
  • gryczany
  • ryżowy
  • strączkowy (np. z czerwonej soczewicy, z ciecierzycy)
  • konjac
  • lasagne
  • spaghetti
  • nitki, wstążki, penne, świderki i inne

Garść faktów

Czy makaron bezglutenowy tuczy? Ile ma kalorii?

To mit, że makaron bezglutenowy tuczy”. Kaloryczność makaronu bezglutenowego jest podobna do tych standardowych i oscyluje w okolicach 350 kcal/100 g. Przekonanie to wzięło się prawdopodobnie z właściwości, jakimi charakteryzuje się każdy makaron. Jest to produkt o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, a więc dostarcza sporej dawki kalorii. Głównym budulcem jest skrobia, która może odpowiadać za zarzucane makaronom odczucie poposiłkowej ciężkości.

Jeżeli szukasz produktów mniej kalorycznych i bardziej fit, zastąp zwykły makaron makaronem z roślin strączkowych - zawierają mniej węglowodanów, więcej cennego błonnika oraz lepiej przyswajalne białko. Są również bezglutenowe!

Jak ugotować makaron bezglutenowy?

Sposób przygotowania bezglutenowego makaronu w niczym nie różni się od tego zwykłego; nawet czas gotowania jest podobny i w zależności od rodzaju i producenta, wynosi 7-10 minut.

Czy mogę użyć makaronu bezglutenowego do rosołu?

Makarony z typowych mąk bezglutenowych (kukurydziana, ryżowa) z powodzeniem zastąpią swoje standardowe odpowiedniki nawet w najbardziej popularnych daniach - jak rosół czy lasagne. Te mniej znane, jak gryczany czy strączkowy, będą wyśmienitą podstawą dla każdego sosu.

Spróbuj przygotować swoje ulubione danie z makaronem, tym razem zamieniając wersję pszenną na bezglutenową. Przekonasz się, że będzie on pasował idealnie, a do tego nada twojemu daniu nowego waloru smakowego!

 

Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 210 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-23
Sprawna obsługa, bez zarzutu.
2021-08-27
Wszystko ok, zamówienie wysłane błyskawicznie
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel