Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Tahini

( ilość produktów: 7 )

Gęsta pasta sezamowa, tahini, to podstawa wielu dań kuchni orientalnej oraz śródziemnomorskiej. Jest świetnym, bezglutenowym źródłem białka dla wegan i wegetarian.

Zyskuje coraz większe grono zwolenników ceniących mnogość właściwości prozdrowotnych oraz jej uniwersalność. Wykorzystasz ją jako dodatek do past kanapkowych, dipów, zup czy deserów. W ofercie naszego sklepu zakupisz zarówno bio tahini klasyczne, jak i wersję z dodatkami, na przykład z daktylami lub miodem.

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Właściwości tahini

Źródło zdrowych tłuszczów

Tahini to gęsta pasta wytwarzana z nasion sezamu (łuskanych lub niełuskanych). Stanowi bazę wielu potraw kuchni azjatyckiej i arabskiej, np. hummusu.

Jest to produkt dostarczający dużo energii, łyżka tej pasty to około 80 kcal. Energia ta pochodzi głównie z białka oraz tłuszczów - nie musisz się jednak martwić o cholesterol czy powstanie ?boczków?, ponieważ to głównie korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

Wartość odżywcza przykładowej klasycznej pasty tahini (na 100 g produktu)

  Wartość energetyczna Tłuszcz (w tym NKT) Węglowodany (w tym cukry) Białko Sól
tahini klasyczne 683 kcal 61,7 g (10,6 g) 11,3 g (1,0 g) 23 g 0,0 g

Korzyści zdrowotne

Dzięki obecności błonnika wspomaga pracę trawienną jelit. Bogactwo witamin i składników mineralnych (m.in.: witaminy z grupy B, witaminy A i E, kwas foliowy, cynk, potas, żelazo, magnez) niesie za sobą wiele korzyści prozdrowotnych, między innymi regulację profilu lipidowego i ciśnienia krwi, profilaktykę chorób cywilizacyjnych (np. nowotworów, cukrzycy), wzmocnienie włosów i paznokci.

Odpowiedni dla wegetarian

Pasta sezamowa to nieoceniony produkt w kuchni wegan i wegetarian. Osoby, które wyeliminowały ze swojego codziennego jadłospisu produkty odzwierzęce, muszą szukać zastępczych źródeł białka.

Poza białkiem sezam dostarczy także cennych witamin z grupy B oraz żelaza, czyli składników, na których niedobory szczególnie narażeni są zwolennicy diety roślinnej.

Zastosowanie w kuchni

Jak jeść tahini?

Poza przygotowaniem domowej wersji hummusu, tahini wykorzystasz także do:

  • innych kremów kanapkowych (np. z pieczonych warzyw albo nasion roślin strączkowych),
  • dipów i sosów,
  • zup (np. kremów),
  • smoothie (zyskają orzechowy smak),
  • a nawet deserów (wszędzie tam, gdzie pasowałyby orzechy).

Z powodzeniem wykorzystasz je w przepisach dedykowanych masłu orzechowemu. Pastę sezamową możesz dodać praktycznie do każdej potrawy, wprowadzając w ten sposób orientalną nutę.

Sos tahini

Jednym z przykładów zastosowania pasty sezamowej jest bliskowschodni, kremowy sos. Przygotowuje się go mieszając tahini z jogurtem naturalnym, czosnkiem i sokiem z cytryny. W kuchni arabskiej towarzyszy on każdemu daniu.

Spróbuj przyrządzić taki sos samodzielnie (w wersji wegańskiej - zamiast jogurtu użyj odrobiny wody). Sprawdzi się jako fantastyczny dodatek do wegańskich burgerów, falafeli, pieczonych warzyw czy dań z rybą.

pixel