Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dżemy

( ilość produktów: 69 )

Dżem to doskonały owocowy dodatek do naleśników, kanapek czy domowych wypieków. Doceniany przez wegan i uwielbiany przez dzieci.

W naszej ofercie znajdziesz bio dżemy wytworzone z większości dostępnych owoców, między innymi z wiśni, jagód, aronii, a także fig czy mango. Oferowane przez nas produkty nie zawierają dodatku sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Owoce użyte do ich produkcji pochodzą z certyfikowanych, ekologicznych upraw.

Dżemy ekologiczne

Zachowanie smaku lata na dłużej

Do produkcji dżemów wykorzystuje się częściowo rozdrobnione lub całe świeże owoce, najczęściej jednego gatunku. Charakterystyczna galaretowata konsystencja uzyskiwana jest dzięki zawartym w owocach (lub dodanym) związkom pektynowym. W zależności od ilości dodanego cukru rozróżnia się dżemy:

  • wysokosłodzone - z dodatkiem cukru do 60%,
  • niskosłodzone - z dodatkiem cukru do 40%. Ten rodzaj charakteryzuje się więc wyższą zawartością owoców.

Bogaty wybór smaków w naszym sklepie

Oferujemy nadzwyczaj szeroki wybór pośród bio wyrobów powstałych na bazie ekologicznie uprawianych owoców. Odnajdziesz tu zarówno dobrze znane, sprawdzone smaki, jak i rozwiązania bardziej nietypowe, między innymi dżem:

  • truskawkowy, wiśniowy, śliwkowy, malinowy, jagodowy, morelowy,
  • z agrestu, z aronii, z białej porzeczki, z mango, z czarnej porzeczki,
  • pomarańczowy z imbirem, jabłko z gruszką, brzoskwinia z siemieniem lnianym, figowy z orzechami

Słodki smakołyk na twoim stole

Dżem, konfitura czy marmolada?

Czasem trudno wskazać różnice między poszczególnymi przetworami cukrowymi. Nie ma także ujednoliconych wytycznych w tym temacie. Przyjmuje się jednak, że decydującą cechą różnicującą jest ich konsystencja.

  • W procesie wytwarzania dżemów dużą wagę przywiązuje się do zachowania możliwie sporych fragmentów owoców przy jednocześnie wysokim stopniu zżelowania.
  • Konfitury zaś będzie cechować zawartość całych owoców. Te ostatnie wytwarza się najczęściej z owoców małych, np. malin.
  • Marmolada to wyrób o dość twardej konsystencji, nadający się do krojenia, owoce są w niej najczęściej całkowicie przetarte.

Witamina C

Co ciekawe, dżemy odznaczają się najwyższą zawartością witaminy C spośród wszystkich przetworów słodzonych, a to dzięki małemu rozdrobnieniu surowca oraz stosunkowo krótkiemu czasowi obróbki termicznej. Ostateczna zawartość tej witaminy zależy oczywiście od rodzaju wykorzystanych owoców i wynosi mniej więcej połowę ilości znajdującej się w owocu świeżym.

Czy w takim razie dżem jest zdrowy? To zależy od wielu czynników. Spożywając te słodkie przetwory, należy zachować umiar oraz pamiętać o tym, że produkt ten wprawdzie dostarcza części witamin zawartych w owocach, ale jednocześnie nie oferuje innych wartości odżywczych, poza energią pochodzącą z cukrów prostych.

Jak zagęszcza się owocowe wyroby?

Przetwory domowej produkcji najczęściej zagęszcza się żelatyną, żel-fixem lub po prostu poprzez użycie bardzo dużej ilości cukru. Każdy dżem znajdujący się w asortymencie naszego sklepu zagęszczany jest przez dodatek naturalnych pektyn (np. jabłkowych). Dzięki temu produkty są zdrowe oraz nadają się do spożycia przez wegan.

Zaufane Opinie IdoSell
4.73 / 5.00 206 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-18
Super
2021-08-23
Sprawna obsługa, bez zarzutu.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel