Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Pesto

( ilość produktów: 19 )

Odkryj doskonałe pesto naturalne, zielone, czerwone i inne. Wypróbuj z makaronem, zupami, sałatkami czy na kanapkach!

Ten tradycyjny włoski sos na stałe zadomowił się w naszych kuchniach. Jego bogaty smak i aromat świetnie sprawdza się w szybkich i prostych daniach i przekąskach. W tej kategorii oferujemy gotowe pasty z “czystym” składem, 100% naturalne i od polskich producentów. Znajdziesz tu szeroki wybór produktów, m.in. pesto zielone, czerwone, wegańskie i wiele innych. Wybierając nasze ekologiczne wytwory, masz pewność, że są najbardziej obfite w składniki odżywcze, minerały i witaminy.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Z czego jest zrobione pesto? Skład

Przepis na tradycyjne pesto pochodzi z włoskiego miasta Genua, stąd jego nazwa pesto alla genovese. Wytwarza się go z bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego, orzeszków piniowych i soli. Ta wersja doczekała się wielu modyfikacji i obecnie na rynku możemy znaleźć opcje przystępne dla każdego jak np. pasty wegańskie (bez sera lub z tofu), bez dodatku alergenów (orzechy) lub ze składników takich jak:

  • suszone pomidory
  • pietruszka
  • cukinia
  • rukola
  • jarmuż
  • karczochy
  • i wiele innych!

Powszechnie uważa się, że najlepszym włoskim sosem jest ten zrobiony samodzielnie w domu, bo wtedy wiadomo, co w nim się znajduje. Wychodzimy oczekiwaniom naprzeciw i oferujemy gotowe pesto z bio składników, naturalne i ekologiczne. Dzięki nim zaoszczędzisz czas spędzony w kuchni i energię. Ponadto jakościowe składniki na domowe pesto są często drogie i trudno dostępne, dlatego kupno gotowego sosu jest bardziej ekonomicznym rozwiązaniem.

Czy pesto jest zdrowe?

Wszystkie sosy pesto mają dużo właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Niezależnie od tego, czy wybierzesz pastę z bazylii, pomidorów, z dodatkiem sera lub wegańskie. Są one źródłem białka, zdrowych tłuszczów, minerałów (m.in. sód, wapń, magnez) oraz witamin z grupy B, A, E i K. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wspomagają odporność.

Wielu producentów żywności wykorzystuje popularność włoskiego sosu i wprowadza na rynek produkty o wątpliwej jakości i składzie. Decydując się na zakup produktu z naszej oferty, masz gwarancję smaku, naturalnego składu i najwyższej jakości.

Pomysły na ciekawe dania

Najbardziej popularnym daniem jest makaron spaghetti z pesto. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ugotować makaron i wymieszać go z ulubionym sosem. Ten przepis doczekał się wielu wariacji. Można dodać różne warzywa, kawałki mięsa lub tofu i podać posypane parmezanem. Uznaniem cieszy się też ryż z pesto. Zasada jego przygotowywania jest taka sama jak w przypadku makaronu, a wszelkie modyfikacje ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Znakomitą opcją jest również zielony sos na kanapkach. Świetnie sprawdza się pod pasty warzywne lub jako zamiennik masła. Można też posmarować cienką warstwę bazyliowej pasty na bagietkach i zapiec w piekarniku lub na grillu.

Wygodnym rozwiązaniem jest zawsze mieć słoiczek tego specjału w lodówce. Kiedy zaskoczy nas głód lub niespodziewani goście, szybko możemy wyczarować coś pysznego.

Aby samodzielnie wykorzystywać ten włoski przysmak w swojej kuchni i codziennej diecie, warto jest traktować go jako przyprawę. Doda smaku każdej potrawie i zachwyci gości na przyjęciach. Można nim na przykład przyprawić omlet lub użyć jako dressing do sałatki.

Zrób własną sałatkę z dodatkiem pesto!

Składniki:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • ser feta

dressing:

  • oliwa z oliwek
  • zielone pesto z bazylii

Pokrój ser w kostkę, a pomidorki i oliwki na połówki. Wymieszaj wszystko z rukolą. 3 łyżki oliwy połącz z pół łyżeczki bazyliowego sosu i polej po sałatce.

Smacznego!

pixel