Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Pestki słonecznika

( ilość produktów: 15 )

Ekologiczne, naturalne pestki słonecznika w atrakcyjnej cenie. Wzbogać swoją dietę o ten zdrowy produkt!

Pestki słonecznika mogą spełniać funkcję zarówno samodzielnej przekąski (świetna alternatywa dla słonych orzeszków czy chipsów), jak i dodatku wzbogacającego w witaminy i minerały – fantastycznie komponują się z zupami typu krem, sałatkami, owsiankami, musli, jogurtami, twarożkami, ale także i ze słodkimi wypiekami. Wykorzystasz je do przygotowania panierki do mięs lub pysznej oraz wartościowej pasty kanapkowej.

W naszym sklepie kupisz naturalne BIO pestki słonecznika pochodzące z ekologicznych, certyfikowanych upraw. Ziarna w wersji łuskanej są gotowe do bezpośredniego spożycia, możesz więc zabrać je ze sobą wszędzie!

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Pestki słonecznika w kuchni

Słonecznik to nie tylko piękne kwiaty zdobiące ogrody, ale także źródło smacznych i niesamowicie zdrowych nasion. Popularnym produktem jest uzyskiwany z pestek słonecznika olej, choć ziarenka te są cenione również w wersji surowej - stanowią doskonałą przekąskę. Aby były zdatne do spożycia, należy wydobyć je z twardej, szarej łuski. Jeżeli chcesz bardziej podkręcić ich smak oraz dodać jeszcze więcej chrupkości, podsmaż je na patelni (bez dodatku tłuszczu). Prażone pestki słonecznika komponują się fantastycznie na przykład z kremem z dyni.

Wykorzystanie pestek słonecznika wzbogaca potrawę w cenne składniki odżywcze oraz kalorie. Dodanie porcji nasion do koktajlu czy zupy podniesie jej kaloryczność. Pamiętać muszą o tym osoby przebywające na diecie odchudzającej - dwie łyżki pestek słonecznika dostarczają około 116 kcal, czyli mniej więcej tyle, co szklanka mleka 2%.

Korzyści zdrowotne z jedzenia nasion słonecznika

Słonecznik łuskany charakteryzuje się składem bardzo bogatym w związki bioaktywne. Ich regularne podjadanie może więc nieść wiele korzyści zdrowotnych - warto tu wspomnieć chociażby o zagwarantowaniu poprawnej pracy serca, mózgu i mięśni czy wsparciu dobrego nastroju. W składzie znajdują się przede wszystkim:

  • Witamina E - odgrywa ważną rolę w procesach przeciwstarzeniowych i przeciwnowotworowych, zapobiega chorobom układu krążenia. Jej niedobory mogą wpływać na obniżenie płodności.
  • Kwas foliowy - zapobiega powstawaniu anemii (uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek), jest także niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego i nerwowego. Jego niedobór w trakcie ciąży może skutkować zaburzonym rozwojem płodu.
  • Witamina B1 - uczestniczy w procesach ważnych dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego.
  • Witamina B3 - odpowiada za regulację poziomu cholesterolu we krwi, współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i uwalnianiu energii ze składników odżywczych. Wykazuje korzystne działanie na układ nerwowy, poprawiając nastrój.
  • Potas - ten pierwiastek odgrywa kluczową rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, odpowiadając między innymi za pracę mięśni (w tym mięśnia sercowego).
  • Magnez - zakres działania magnezu w organizmie jest bardzo szeroki, uczestniczy on w wielu procesach, w tym w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi, budowie kości czy procesach nerwowych.
  • Fosfor - podobnie jak magnez, fosfor wykazuje niezwykle rozbudowaną działalność w procesach życiowych. Jest składnikiem budulcowym kości i kwasów nukleinowych (na przykład DNA), utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową oraz wspiera pracę mięśni.
  • Cynk - bierze udział w gojeniu ran, mineralizacji kości czy regulacji ciśnienia krwi. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Co więcej, wpływa na dobrą kondycję i wygląd włosów, skóry oraz paznokci.

Pasta z pestek słonecznika bio

Pasta z pestek słonecznika to pyszny wegański produkt, który możesz kupić lub łatwo przygotować samodzielnie i wykorzystać do kanapek lub jako dip.

Bazę pasty stanowią namoczone pestki słonecznika, które wystarczy jedynie zblendować z odpowiednimi dodatkami warzywnymi oraz przyprawami. Fantastycznie sprawdzają się tu suszone pomidory, papryka, cebula czy czosnek. Warto jednak eksperymentować, by odnaleźć swoją własną ulubioną kompozycję.

pixel