Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Mąka jaglana

( ilość produktów: 4 )

Mąka jaglana to zdrowy zamiennik popularnej mąki pszennej. Cechuje się bardzo lekką konsystencją i niezwykle delikatnym smakiem, sprawdzającym się we większości wypieków.

Najważniejszą cechą, jest fakt, że jest to mąka bezglutenowa. Stanowi ona odżywczy dodatek do wielu rodzajów dań na słodko i na słono. Sprawdzi się w diecie wegan i wegetarian, jak również w diecie osób dbających o naturalne pochodzenie i ekologię.

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański

Mąka jaglana ? co w sobie kryje?

Aby znaleźć odpowiedź na pytanie, z czego jest mąka jaglana musimy cofnąć się w czasie o wiele setek lat i zagłębić się w historię dawnych ludów azjatyckich. Mąka ta wywodzi się bowiem z terenów dzisiejszych Chin. To właśnie w Azji wykorzystywano ją już od dawien dawna.

Mąka jaglana produkowana jest z prosa. Zboże to rozpowszechniło się w Europie stosunkowo niedawno, czyli mniej więcej w okresie II wojny światowej. Od tego czasu stopniowo zyskiwało popularność ze względu na swą uniwersalność, lekkość oraz, co ważne - brak glutenu.

Mąka jaglana ? czy jest zdrowa?

Najważniejszym pytaniem zadawanym przez osoby chorujące na celiakię jest to, czy mąka jaglana ma gluten. To właśnie ta grupa osób szczególnie doceni zalety tego produktu, gdyż może spożywać go bez obawy o jakiekolwiek dolegliwości zdrowotne.

Mąka jaglana jest w 100% pozbawiona glutenu ? węglowodanu złożonego powszechnie występującego w innych rodzajach tego typu produktów, czyli w mące pszennej, żytniej, owsianej i jęczmiennej.

Jej indeks glikemiczny nie różni się znacząco od innych rodzajów mąk i wynosi około 70. Z tego względu osoby z cukrzycą powinny zwrócić uwagę na spożywane jej ilości.

Mąka jaglana może stanowić źródło cennych witamin i składników mineralnych. Warto wspomnieć tu między innymi o witaminach z grupy B, jak również o krzemie. W 100 g produktu znaleźć można również aż 11 g białka. Kalorie w nim zawarte pochodzą głównie z węglowodanów. Wartość energetyczna to około 350 kcal na 100g.

Mąka jaglana ? oferta

Jeśli jeszcze zastanawiasz się, czy i gdzie kupić mąkę jaglaną, nie czekaj i sprawdź naszą ofertę!

Znaleźć tu możesz mąki jaglane różnych firm. W dużej większości są to produkty z certyfikatami bio. Oczywiście pochodzą w 100% z surowców roślinnych. Dzięki temu mogą stanowić integralną część diety wegan i wegetarian.

W ofercie znaleźć można mąkę jaglaną w opakowaniach o różnej wielkości. Mniejsze z nich z pewnością nadadzą się dla samotników, którzy lubią eksperymentować w kuchni z nowymi dodatkami. Większe opakowania, takie jak na przykład 5 kg, sprawdzą się natomiast w dużych rodzinach oraz do celów garmażeryjnych.

Do czego jej używać?

Mąka jaglana charakteryzuje się nieco innymi właściwościami niż najczęściej używana mąka pszenna. Ma lekko gorzki smak, który jednak jest niemal niewyczuwalny w gotowych wypiekach. Charakteryzuje się lekkością, nie pozostawia grudek, a ciasto z niej wykonane ma lejącą się konsystencję. Mąkę jaglaną można wykorzystać do:

  • przyrządzania ciasta na naleśniki, racuchy, omlety
  • mąka do pizzy
  • dodatku do wielu innych rodzajów wypieków ? ciast i ciasteczek
  • zagęszczania sosów i zup

Ciasto z mąki jaglanej jest nieco bardziej suche niż ciasto z mąki pszennej. Warto o tym pamiętać przy przygotowywaniu różnych wypieków. Produkt ten stanowi doskonały dodatek do innego rodzaju mąk. Poeksperymentuj sam i znajdź swoje ulubione danie z mąką jaglaną!

pixel