Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Makaron kukurydziany

( ilość produktów: 12 )

Prezentujemy szeroką ofertę bezglutenowych makaronów kukurydzianych: świderków, nitek, rurek, penne, wstążek czy spaghetti.

Makaron z mąki kukurydzianej to najpowszechniej stosowany bezglutenowy zamiennik tradycyjnych makaronów. Ma intensywny żółty kolor, jest smaczny i niedrogi. Dzięki swojej uniwersalności doskonale sprawdzi się w daniach każdej kuchni (np. polskiej, włoskiej, chińskiej). Znajdziesz tu certyfikowane produkty ekologiczne bez dodatku sztucznych wypełniaczy.

MarkaMarka
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański

 

Właściwości makaronów kukurydzianych

Czy makaron kukurydziany jest zdrowy?

Podstawową zaletą makaronu z mąki kukurydzianej jest jego bezglutenowość. Jest więc ważnym, łatwodostępnym produktem dla osób z wrodzoną nietolerancją glutenu, które muszą unikać nawet śladowych ilości tego białka.

Niestety z racji bardzo małej zawartości błonnika, nie stawia się go wśród najzdrowszych odmian makaronu. Dostarcza dość dużą dawkę energii (niektóre odmiany mogą być bogatsze od makaronów pszennych i durum o ok. 10-20 kcal/100 g produktu), w głównej części z węglowodanów, a konkretnie - skrobi. Skrobia może powodować uczucie ?ciężkości? po spożyciu w większych ilościach.

IG - indeks glikemiczny

Osoby chorujące na cukrzycę dietozależną oraz insulinooporność raczej powinny zrezygnować ze spożywania makaronu kukurydzianego lub spożywać go rzadko i w małych ilościach (oraz koniecznie z dodatkiem warzyw). Posiada on wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Wynika to ze znikomej zawartości błonnika, który spowalnia proces wchłaniania glukozy. Należy pamiętać, że rozgotowywanie makaronu zwiększa jego indeks glikemiczny.

Porównanie IG przykładowych makaronów (wartości mogą się wahać w zależności od dokładnego składu oraz stopnia ugotowania)

  Indeks glikemiczny
makaron kukurydziany 68 - 78
makaron pszenny 43 - 70
makaron durum pełnoziarnisty 34 - 50
makaron ryżowy 50 - 70
makaron strączkowy 30

Makaron kukurydziany w diecie odchudzającej

Raczej nie proponuje się makaronu kukurydzianego osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Jego wysoka kaloryczność wraz z połączeniem małej zawartości błonnika, powoduje dość szybkie opróżnienie żołądka, a więc skraca okres odczuwania sytości (mimo zapewnienia sporej podaży kalorycznej). Stosując dietę odchudzającą, lepiej ograniczyć spożycie makaronu pszennego i kukurydzianego, na rzecz wersji pełnoziarnistej lub makaronów strączkowych

Makaron kukurydziany na talerzu

Jak gotować makaron kukurydziany?

Przygotowanie makaronu kukurydzianego jest tak samo proste, jak tego tradycyjnego. W zależności od typu i producenta czas gotowania to ok. 10 minut. Zaleca się podawanie go w wersji al dente, gdyż rozgotowany staje się mniej apetyczny (łatwo tworzy ?kluchę?).

Z czym podawać?

Ten rodzaj makaronu jest bardzo uniwersalny. Z powodzeniem zastąpi swojego pszennego odpowiednika w każdym daniu. Sprawdzi się w zupach, zapiekankach, daniach z sosem pomidorowym, pesto, w towarzystwie innych warzyw oraz mięsa. Spróbuj swojego ulubionego dania, tym razem dodając do niego makaronu kukurydzianego!

pixel