Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Środki i substancje żelujące

( ilość produktów: 20 )

Żelatyna, agar i pektyna to najpopularniejsze substancje żelujące używane zarówno w masowych produkcjach, jak i w domowych kuchniach.

Są niezbędne wszędzie tam, gdzie potrzeba zagęszczenia - między innymi w galaretkach i słodkich przetworach owocowych. W naszym sklepie kupisz bio środki żelujące, także w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Wszystkie oparte są na certyfikowanych ekologicznych składnikach.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

 

Żelatyna, agar, pektyna - środki żelujące

Nasza oferta online

W naszej ofercie znajdziesz wszystkie najczęściej używane substancje żelujące. Oferujemy:

  • żelatynę wieprzową w listkach,
  • pektynę (jabłkową, cytrusową),
  • agar,
  • środek żelujący bezglutenowy (łączący w sobie pektynę i agar z dodatkiem innych składników).

Rodzaje środków żelujących

Substancje żelujące wykorzystuje się przy produkcji wielu produktów spożywczych i potraw, między innymi galatów, słodyczy z galaretkami i piankami czy przetworów typu dżem. Wyróżnia się trzy podstawowe, najczęściej wykorzystywane związki:

  • Żelatyna - to naturalne białko posiadające właściwości żelujące. Jest najpowszechniej stosowanym zagęstnikiem w przemyśle spożywczym. Do celów tych pozyskuje się ją z kości, ścięgien i skóry zwierząt, najczęściej świń, dlatego jest składnikiem unikanym przez wegan.
  • Pektyny - to mieszanina węglowodanów i owoce naturalnie zawierają je w swoim składzie. Niektóre posiadają ich więcej, a inne mniej. Bogate w tę substancje są jabłka, dlatego to właśnie pektynę jabłkową najczęściej wykorzystuje się jako naturalny i wegański środek żelujący.
  • Agar-agar (lub po prostu agar) to związek polisacharydów z kwasami. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym dzięki swoim właściwościom żelującym. Pozyskuje się go z roślin - krasnorostów. To również opcja wegańska.

Galaretka bez żelatyny

Jeżeli zrezygnowałeś w swoim codziennym żywieniu z produktów odzwierzęcych lub po prostu chciałbyś zrezygnować z używania żelatyny, są inne dostępne sposoby, aby przygotować galaretkę o perfekcyjnej konsystencji. W naszym sklepie kupisz wegańskie i naturalne środki żelujące, które nadadzą twoim deserom lub przetworom idealną, żelową konsystencję. Wypróbuj pektyny jabłkowej lub agaru. Ich użycie jest tak samo proste, jak popularnej niewegańskiej wersji.

pixel