Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Chipsy i chrupki

( ilość produktów: 146 )

Zdrowe chipsy to świetna alternatywa dla popularnych przekąsek. Wypróbuj bio produkty z warzyw, ryżu czy kokosa!

W naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór wśród chipsów i chrupek, których składy oparte zostały na ekologicznych składnikach. Wybór bio przekąsek w wersji gryczanej, ryżowej, warzywnej czy owocowej to gwarancja dostarczenia energii z dobrego źródła, z udziałem cennego błonnika. Kupisz tu także produkty dedykowane dzieciom, niezawierające soli, cukru i sztucznych dodatków.

Zdrowe chipsy i chrupki BIO

Nieprzeciętny wybór

W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór wśród bio chipsów i chrupek. Oferujemy: chrupki:

  • kukurydziane,
  • gryczane,
  • jaglane,
  • inne;

chipsy:

  • ziemniaczane,
  • warzywne,
  • z batatów,
  • bananowe,
  • jabłkowe,
  • z kokosa,
  • ryżowe,
  • z ciecierzycy,
  • z soczewicy,
  • inne.

Przekąski warzywne

Bardzo zdrowa alternatywa dla standardowych chipsów. Produkowane z warzyw z dodatkiem oleju roślinnego; są wegańskie i bezglutenowe. Ich największą i nieocenioną zaletą jest obecność błonnika pokarmowego. Odpowiada on za dłuższe odczuwanie sytości, regulację procesów trawiennych w jelitach, zapobieganie zaparciom, a także obniżanie poposiłkowej glikemii.

Dla dzieci

Chrupki kukurydziane są uwielbiane przez dzieci i to właśnie im dedykowana jest część produktów obecnych w tej kategorii. Znajdziesz tu ekologiczne, bezglutenowe pieczone chrupki z kukurydzy o zabawnych kształtach, np. dinozaurów, oraz w różnych wersjach smakowych (m.in. serowe, ketchupowe, marchewkowe, owocowe), także bez dodatku soli i cukru.

Dzieciom proponujemy również chipsy jabłkowe i bananowe 100%, chrupki z groszku i ryżu, talarki orkiszowe, ryżowe i jaglane. Wybór jest naprawdę zachęcający!

Najlepszy wybór

Zdrowe chipsy

Jeżeli chcesz kupić produkt maksymalnie zdrowy, niosący jedynie korzystne właściwości odżywcze, postaw na chipsy z owoców! Chipsy jabłkowe zawierają w swoim składzie 100% owocu. Spożywając je, dostarczysz organizmowi szybkiej porcji energii, która wprawdzie pochodzi głównie z cukrów prostych, ale jednoczesna obecność błonnika zmniejsza ich niekorzystne działanie.

Dobrym rozwiązaniem będzie również wybór wśród chipsów i chrupek wyprodukowanych na bazie nasion roślin strączkowych, siemienia lnianego czy ryżu. Dostarczą sporo cennego błonnika, a ponadto również nienasyconych kwasów tłuszczowych (wspomagających układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy) oraz białka.

Mniej soli

Zdrowsza wersja chipsów i wybór spośród bio produktów to przede wszystkim mniejsza zawartość soli w porównaniu do standardowych odpowiedników. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych.

Paczka popularnych chrupek serowych (165 g) dostarcza aż 5,4 g soli - to cała łyżeczka! Według zaleceń WHO dzienne spożycie tego minerału nie powinno przekraczać 5 g.

Dla porównania, paczka chipsów paprykowych z ciecierzycy (75 g) zawiera 1,5 g soli, a chipsów lnianych (45 g) czy krążków ryżowych (100 g) nie dostarczy soli wcale.

Porównanie właściwości odżywczej różnych typów chipsów; na 100 g produktu.

  Chipsy paprykowe Chrupki serowe Chipsy warzywne BIO Chipsy jabłkowe BIO
Wartość energetyczna 544 kcal 480 kcal 487 kcal 344 kcal
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone 34 g 4,2 g 23 g 2 g 32 g 3,0 g 0,4 g 0,0 g
Węglowodany w tym cukry 52 g 2,1 g 62 g 6,7 g 34,1 g 31,3 g 75 g 65 g
Błonnik 4,5 g 1,6 g 20 g 17 g
Białko 6,2 g 5,6 g 5,6 g 1,7 g
Sól 1,7 g 3,3 g 0,8 g 0,02 g

 

Zaufane Opinie IdoSell
4.72 / 5.00 159 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-25
Szybko i bezproblemowo. Wszystko ok. Mogę polecić.
2021-08-27
Wszystko ok, zamówienie wysłane błyskawicznie
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel