Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Kasza bulgur

( ilość produktów: 8 )

Ekologiczna kasza bulgur jest pyszna i zdrowa. W naszym sklepie zrobisz wygodne zakupy online!

Kasza bulgur coraz bardziej zyskuje na popularności. Nic dziwnego, gdyż oferuje nie tylko oryginalny smak i łatwość przygotowania, ale także szereg właściwości prozdrowotnych. Kasza bulgur słynie też z tego, że świetnie chłonie inne aromaty.

Ten rodzaj kaszy jest podstawą wielu potraw kuchni bliskowschodniej np. dań jednogarnkowych bogatych w warzywa i przyprawy. Z powodzeniem wykorzystasz ją także do przyrządzenia różnorodnych zup, sałatek i farszy. W naszym sklepie kupisz zarówno naturalną BIO kaszę bulgur we wszystkich rodzajach, jak i pyszne kompozycje w postaci ekologicznych dań gotowych.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Kasza z pszenicy

Kaszę bulgur uzyskuje się z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy ? durum, co oznacza, że zawiera gluten. Charakteryzuje się żółtobrązową barwą i wyrazistym smakiem, który idealnie komponuje się z aromatycznymi dodatkami. Występuje w trzech odmianach różniących się wielkością: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Indeks glikemiczny (IG) kaszy bulgur jest niski i wynosi 45, co oznacza, że może być bezpiecznie spożywana przez cukrzyków oraz osoby z insulinoopornością.

Jakie właściwości ma kasza bulgur?

Szklanka ugotowanej kaszy bulgur dostarcza 174 kcal. Jest to produkt polecany do spożywania przez osoby odchudzające się, ponieważ dostarcza dużej dawki energii z węglowodanów złożonych, a do tego zawiera sporo błonnika pokarmowego. Składnik ten pęcznieje w żołądku, szybko go wypełniając i przyspieszając odczuwanie sytości. Co więcej, spowalnia opróżnianie żołądka, reguluje pracę trawienną jelit oraz rytm wypróżnień (zapobiegając zaparciom).

Ponadto kasza bulgur dostarcza innych cennych składników, takich jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, kwas foliowy, cynk, magnez, fosfor, selen i chrom.

Kasza bulgur ? jak gotować?

Kasza bulgur zyskuje najlepszy smak ugotowana na sypko. Jeżeli chcesz dodać jej wyjątkowego aromatu, ugotuj ją w bulionie z dodatkiem przypraw (np. kardamonu lub curry). Przygotuj odpowiednią ilość kaszy i wody w proporcji 1:2. Ziarenka wsyp do gotującej się osolonej wody, gotuj na małym ogniu i pod przykryciem przez ok. 15 min. Po zdjęciu garnka z palnika odczekaj jeszcze 5-10 min i pozwól kaszy wchłonąć resztę wody. W ten sposób zachowasz wszystkie cenne składniki.

Dobrym sposobem na szybkie wykorzystanie kaszy jest ugotowanie jej w większej ilości, a następnie umieszczenie w lodówce w szczelnym pojemniku. W ten sposób możesz przechowywać ją kilka dni. Bulgur na zimno użyjesz np. do przygotowania szybkich sałatek lub podsmażając z ulubionymi warzywami i przyprawami.

pixel