Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Zioła prowansalskie - czym są i do czego ich używać?

2022-03-01
Zioła prowansalskie - czym są i do czego ich używać?

Jedną z najpopularniejszych mieszanek, którą można znaleźć w wielu domach, są aromatyczne zioła prowansalskie. Zioła i przyprawy od wieków cieszą się popularnością, ze względu na swój aromat, smak oraz dobroczynny wpływ na organizm. 

To kompozycja ziół pochodzących z Prowansji, która podkreśla smak wielu potraw, a dodatkowo pozytywnie oddziałuje na układ trawienny oraz sercowo-naczyniowy. Jakie składniki można znaleźć w mieszance ziół prowansalskich? Do jakich dań warto ją stosować?

Składniki mieszanki

Zioła prowansalskie cenione są za swój niezwykły aromat oraz właściwości wzbogacające smak wielu potraw, do których są dodawane. Mix tworzy osiem, starannie wyselekcjonowanych gatunków ziół, które razem nie tylko wzmacniają smak dań, ale mają pozytywny wpływ na zdrowie.

W składzie kompozycji można znaleźć:

  1. Bazylię - to przyprawa o unikalnym, pieprzowo-cytrynowym smaku, która dodaje mieszance świeżości, a także podkreśla smak świeżych warzyw, obecnych w daniu,
  2. Tymianek - to bazowy składnik mieszanki, który wyróżnia intensywny aromat, a także lekko gorzki smak,
  3. Oregano (lebiodka pospolita) - inaczej nazywane jest dzikim majerankiem, nadaje mieszance korzennego smaku, co sprawia, że zioła prowansalskie są doskonałą przyprawą do ciemnych mięs i sosów,
  4. Rozmaryn - to zioło o właściwościach pobudzających apetyt oraz układ trawienny. Charakteryzuje się intensywny, korzennym zapachem, dlatego jest świetnym dodatkiem do pieczeni,
  5. Cząber - jego zadaniem jest łagodzenie zapachu całej kompozycji ziół, dzięki swojemu orzeźwiającemu posmakowi.

W recepturze mieszanki ziół z Prowansji można również znaleźć estragon, majeranek oraz liść laurowy. To dodatki, które dodają przyprawie charakteru, dzięki czemu jej właściwości mogą jeszcze bardziej podkreślać smak potraw.

Zioła prowansalskie - właściwości prozdrowotne dla organizmu

Właściwości mieszanki ziół posiadają wiele dobroczynnych składników odżywczych, które mają prozdrowotny wpływ na organizm. Ich regularne dodawanie do potraw może przynieść wiele korzyści, a także usprawnić pracę narządów wewnętrznych, ze względu na uzupełnienie niedoborów witaminowych i mineralnych, które zawierają.

Jakie prozdrowotne korzyści dla organizmu niesie dodawanie ziół prowansalskich do dań i sałatek?

  • zmniejszenie stanów zapalnych, dzięki dostarczeniu do organizmu witamin A, B2, B6 oraz C,
  • zwalczanie wolnych rodników i działanie antyoksydacyjne, dzięki witaminie E, zawartej w ziołach,
  • niwelowanie zaburzonej pracy układu trawiennego, dzięki obecności cząbru, który obfituje w witaminę C i cynk,
  • wspieranie pracy układu odpornościowego,
  • regulowanie poziomu cukru we krwi, dzięki obecności estragonu, który wykazuje działanie antyhiperglikemiczne,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn i wspieranie procesu odchudzania, ze względu na dobroczynny wpływ właściwości liścia laurowego.

Zioła prowansalskie wykazują również działanie bakteriobójcze, dlatego warto włączyć je do diety osób, które borykają się ze stanami zapalnymi organizmu. Kolaboracja ziół pozwala na stworzenie połączenia, które holistycznie wspiera pracę organizmu, zwłaszcza trawienia i odporności.

Do czego warto dodawać mieszankę ziół prowansalskich?

Mix ziół z Prowansji doceniana jest przez kucharzy na całym świecie. Dzięki swojemu aromatowi oraz właściwościom podkreślającym smak wielu produktów spożywczych gotową kompozycję można spotkać w wielu domach.

To przyprawa uniwersalna, ze względu na możliwość wykorzystania jej walorów smakowych do wielu dań. W kuchni polskiej można wykorzystać jej potencjał, dodając ją do dań mięsnych, drobiu, pieczeni, ryb oraz sałatek warzywnych i świeżych warzyw. Dodatkowo warto z ich pomocą podkreślić smak zup, sosów oraz serów i jajek. Doskonale nadaje się na grilla, ale również do lekkiego farszu czy twarogu.

Mieszanka ziół jest naturalną przyprawą, która pozbawiona jest zbędnych dodatków, jak konserwanty i sól. Dzięki temu może być również wykorzystywana do potraw dla kobiet w ciąży oraz dzieci. Jej aromat oraz smak z pewnością przypadną do gustu wielu osobom, a ich działanie prozdrowotne docenią wszyscy, którzy borykają się z podwyższonym ciśnieniem lub brakiem witamin w organizmie.

Z powodzeniem połączymy je z lawendą, miętą czy szałwią. Idealnie sprawdzi się także z majerankiem. Kiedy brak nam dostępu do roślin w doniczkach, zastąpi świeże zioła.

 

Bibliografia:

W. Kudełka, A. Kosowska; "Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom"

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2022

Polecane

Przyprawa prowansalska bio 20 g

Przyprawa prowansalska bio 20 g

10,00 zł brutto/1szt.
pixel