Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Tempeh – co to jest i jak go jeść?

2022-01-15
Tempeh – co to jest i jak go jeść?

Kuchnia azjatycka pełna jest przysmaków, które w Europie są dopiero odkrywane i wciąż mało wykorzystywane. Należy do nich ulubiony przez Indonezyjczyków tempeh. Co to jest i dlaczego warto włączyć go do swojej diety?  

Co to jest tempeh?

Tempeh to tradycyjny przysmak z Indonezji w postaci prostopadłościennych bloczków o jasnym kolorze, produkowany z fermentowanej soi i innych roślin strączkowych. Jego receptura pochodzi z wyspy Jawa, gdzie do dziś pozostaje codziennym składnikiem diety miejscowej ludności. W wyglądzie może nieco przypominać popularne tofu, jednak przepisy na oba produkty znacznie się od siebie różnią. 

Smak (można go określić jako orzechowy lub orzechowo-grzybowy) to obok jego właściwości odżywczych główny powód, dla którego zyskał on popularność na Zachodzie. Jego walory doceniają przede wszystkim wegetarianie i weganie, ponieważ stanowi doskonałą alternatywę dla zwierzęcych źródeł białka, jest cenionym zamiennikiem mięsa. 

Tempeh – wartości odżywcze i zastosowanie 

Czy tempeh jest zdrowy? Ile ma kalorii? Jak stosować go w kuchni? Oto pytania, które często zadają sobie osoby po raz pierwszy stykające się z tym przysmakiem. Tempeh to produkt sojowy, więc podobnie jak tofu może być zamiennikiem mięsa i nabiału. Ale to nie wszystko.

Właściwości zdrowotne 

Indonezyjski specjał znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Zawiera on wiele substancji mających niezwykle korzystny wpływ na kondycję organizmu. Do jego najważniejszych składników odżywczych należą białko, błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 i izoflawony. Jest więc pełen witamin i minerałów! Dzięki nim regularne spożywanie tempehu daje wymierne profity dla zdrowia. Należą do nich między innymi:

  • Obniżenie poziomu złego cholesterolu
  • Usprawnienie pracy układu sercowo-naczyniowego
  • Zapobieganie zaparciom
  • Usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn
  • Przeciwdziałanie anemii
  • Wzmocnienie układu odpornościowego

Kalorie

Tempeh zawiera niewielką ilość kalorii – na 100 gram tego wegetariańskiego specjału przypada około 190 kcal. Jednocześnie jest on sycący i stanowi bogate źródło odżywcze. Dzięki temu dobrze sprawdza się jako część diet odchudzających, w szczególności tych wysokobiałkowych

Jak jeść tempeh?

Zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Można go jeść samego, jako dodatek do kanapek, sałatek, lub warzyw. Zarówno tempeh naturalny, wędzony, smażony, jak i w marynacie czy grillowany doskonale sprawdza się również w daniach głównych. Warto go wykorzystywać na przykład jako farsz w naleśnikach lub pierogach czy potrawach na bazie makaronu i ryżu – zarówno w formie wytrawnej, jak i na słodko. 

Jak przyrządzić tempeh?

Według tradycyjnej indonezyjskiej receptury pierwszym etapem przygotowania jest namoczenie ziaren soi. Następnie są one gotowane, najczęściej z dodatkiem octu, który zakwasza je i stwarza odpowiednie środowisko do fermentacji.

Do odcedzonych, ostudzonych i wyłuskanych ziaren dodaje się potem specjalne zarodniki grzyba gatunku Rhizopus oligosporus. Wzbogaconą w niego soję umieszcza się w liście palmowe i pozostawia na 24-30 godzin na bambusowych regałach. Procesowi fermentacji oraz dojrzewaniu sprzyja ciepły i wilgotny klimat Azji Południowo-Wschodniej. 

A jak przyrządzić go samodzielnie w domu?

To nie tylko możliwe, ale i całkiem proste! W Internecie często znaleźć można wiele artykułów zawierających przepisy na tempeh curry, tempeh wędzony, smażony, grillowany czy marynowany. Mimo że różnią się one nieco od siebie, to podstawowym produktem, którego nie może zabraknąć na wstępie, jest soja w ziarnach oraz tak zwany starter, czyli zarodniki Rhizopus oligosporus. Ważne jest również zapewnienie odpowiedniego środowiska dla dojrzewania fermentującej masy sojowej.  

Gdzie go kupić?

Naturalny tempeh rzadko niestety spotkać można na półkach zwykłych sklepów spożywczych. Miłośnicy egzotycznych przysmaków mogą jednak bez problemu kupić tempeh bio w sklepach z azjatycką, wegańską oraz zdrową i ekologiczną żywnością.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022

Polecane

Tempeh smażony BIO 180 g

Tempeh smażony BIO 180 g

15,30 zł brutto/1szt.
Tempeh naturalny bio 200 g

Tempeh naturalny bio 200 g

14,60 zł brutto/1szt.
pixel