Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Mąka kasztanowa - jakie ma zastosowanie w naszej kuchni? Właściwości i przepisy

2021-05-14
Mąka kasztanowa - jakie ma zastosowanie w naszej kuchni? Właściwości i przepisy

W ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszy się mąka kasztanowa. Zastosowanie tego niezwykłego produktu jest bardzo szerokie, a właściwości zasługują na wyróżnienie. Owoce pochodzące z drzewa kasztana początkowo stosowane były przez ludzi ubogich, aż w końcu znalazły uznanie na najbardziej wykwintnych, królewskich stołach. Czym jest mąka z jadalnych kasztanów i czy naprawdę nadaje się dla każdego? 

Mąka kasztanowa właściwości lecznicze

Ten prosty produkt, pochodzący z natury, może zaoferować Ci znacznie więcej, niż mogłabyś przypuszczać! Mąka kasztanowa stanowi idealny zamiennik zwykłej, białej mąki, ponadto jest bardzo lubiana przez gastrologów i alergologów. Bogata w całe mnóstwo witamin, pochodzących między innymi z grup: A, B, C, oraz E jest bardzo szanowanym produktem, który uznaje się za prawdziwą bombę zdrowia. 

Osoby cierpiące na celiakię mogą bez obaw stosować mąkę kasztanową w swojej kuchni, to zdrowy zamiennik, nieposiadający glutenu. Polecana również dla kobiet w ciąży i maluchów ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Wspiera także leczenie wzroku i pomaga w okresie menopauzy. Chyba każdy się zgodzi z faktem, że ta mąka jest naprawdę niezwykła pod wieloma względami i doskonale sprawdza się nie tylko do smakowania. 

Mąka z kasztanów jadalnych - przepisy

Skoro już wiemy jakie właściwości posiada mąka kasztanowa, to warto zastanowić się nad jej zastosowaniem. Zdecydowanym plusem tego produktu jest plastyczność. W kuchni poradzi sobie, jak żadna inna, a przy tym stanowczo poprawi zdrowie. Wypróbuj nowe przepisy i ciesz się niepowtarzalnym smakiem, który odmieni Twoją kuchnię! 

Naleśniki z mąki kasztanowej bez jajek

Naleśniki uwielbia każdy z nas. To prosty i szybki posiłek, który skutecznie syci i zaskakuje swoim smakiem. Wersja z mąką kasztanową i bez jajek jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa! Jak przygotować takie naleśniki? Już podpowiadamy. 

Składniki: 

  • 120 gram mąki kasztanowej; 
  • 40 gram mąki ziemniaczanej; 
  • 100 ml wody; 
  • szczypta soli; 
  • do smaku - wanilia i cynamon; 
  • łyżka oleju do ciasta + odrobina do smażenia. 

Do miski przesiewamy mąkę kasztanową, dodajemy mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy wodę i płynnym ruchem łączymy ze sobą wszystkie dodatki na jednolitą konsystencję. Masło, bądź olej rozgrzewamy na patelni i wylewany gotowego naleśnika. Końcowy placek można posypać cynamonem lub wanilią do smaku.

Po upieczeniu naleśniki możemy podawać na słodko z dżemem bądź owocami. Należy przechowywać je w lodówce na płasko, bowiem złożone mogą się połamać. Innym przepisem, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, jest... 

Ciasto czekoladowe z mąki kasztanowej 

Idealna konsystencja, cudowny smak i zniewalający aromat. To właśnie ciasto czekoladowe z wykorzystaniem najlepszej mąki pod słońcem!

Składniki: 

  • 415 g puree z kasztanów; 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego i ciemnego rumu; 
  • 6 jajek - oddzielić żółtka od białek; 
  • 250 g czekolady - gorzkiej, bądź deserowej; 
  • szczypta soli; 
  • 50 g cukru do wypieków; 
  • 25 g cukru brązowego.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a pozostałe składniki utrzymujemy w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy cukier i masło, ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy puree z kasztanów, wanilię, rum, żółtka i przestudzoną czekoladę. Wszystko razem miksujemy, aż do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie dodajemy po 10 g cukru i dokładnie mieszamy. Kiedy cały cukier połączy się już z białkami, dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy za pomocą łyżki, bądź rózgi kuchennej i delikatnie mieszamy. Całe ciasto przelewamy do tortownicy - o wymiarach około 23/ 25 cm średnicy - i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. 

Z takimi przepisami stworzysz niesamowite kuchenne rewolucje i zaskoczysz wszystkich dookoła. Zmień swój kuchenny styl na zdrowie i baw się smakiem do woli! 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021

Polecane

pixel