Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mąka gryczana - do czego można jej używać i dlaczego warto?

2021-05-09
Mąka gryczana - do czego można jej używać i dlaczego warto?

Mąka gryczana - do czego się nadaje i co z niej zrobić? Sprawdzamy!

Mąka jest podstawowym składnikiem wielu produktów spożywczych oraz wypieków. Kiedyś rynek był bardzo ograniczony tylko do kilku rodzajów, jak pszenna czy ziemniaczana. Wraz z rozwojem branży kulinarnej oraz dietetyki odkryto właściwości wyrobu z gryki. Jeszcze do niedawna sięgano po nią wyłącznie niszowo, obecnie znajduje coraz szersze zainteresowanie. Należy ona do grupy produktów bezglutenowych. Będzie doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują glutenu lub chorują na celiakię. Mimo iż nie jest to bardzo popularny gatunek mąki, warto poznać jej zastosowanie oraz wartości odżywcze. 

Co to jest mąka gryczana i do czego jej używać?

Jest produkowana w procesie mielenia ziaren gryki. Gryka jest rośliną, którą zaliczana jest do szerokiej grupy zbóż. Szczególnie doceniana jest ze względu na swoje wartości odżywcze oraz dużą zawartość białka. Ważną informacją jest fakt, iż jest bezglutenowa, co pozwala na jej wykorzystanie przez osoby, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać tego składnika pokarmowego.

Mąkę z ziaren gryki cechuje wyraźny, mocny smak, który przypomina smak kaszy gryczanej. Posiada ciemny, brązowy kolor, który sprawia, że produkty wytwarzane z jej użyciem są ciemniejsze.

Właściwości

Mąka gryczana posiada właściwości, które działają na organizm prozdrowotnie. Ze względu na niski indeks glikemiczny, wysoką wartość odżywczą oraz zawartość witamin i minerałów, działanie tego typu mąki kształtuje się następująco:

  • pomaga w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu,
  • obniża ciśnienia krwi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób żył i tętnic, jak miażdżyca,
  • pozytywnie wpływa na układ trawienny, regulując jego pracę,
  • dzięki zawartości magnezu, witamin z grupy B oraz cynku działa na organizm holistycznie, odżywiając go,
  • dzięki zawartości polifenoli działa antyoksydacyjnie na organy wewnętrzne i komórki organizmu,
  • jest idealna dla cukrzyków, reguluje poziom glukozy we krwi.

Właściwości odżywcze mąki gryczanej

Badania nad dokładną analizą składu maki gryczanej wykazały, że zawiera ona witaminy i minerały o bardzo wysokim stężeniu. Spożywanie gryki powoduje łatwe ich przyswajanie przez organizm. W mące znajdziesz mnóstwo cennych witamin i minerałów, między innymi: witaminy z grupy B, magnez, cynki, fosfor, żelazo oraz mangan. To produkt bogaty w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego oraz zapobiega biegunkom i zaparciom. 

Mąka gryczana zawiera także trzy niezwykle cenne składniki odżywcze, które wykazują działanie prozdrowotne:

  1. Flawonoidy - jego działanie zmniejsza ilość wchłanianego cukru, a także działa przeciwzapalnie i wspierająco na układ sercowo - naczyniowy.
  2. Taniny - wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe,
  3. Inositol - obniża ryzyko chorób metabolicznych.

Mąka gryczana do czego ją wykorzystać?

Mąka gryczana posiada szerokie zastosowanie i można ją użyć do tworzenia różnego rodzaju produktów i potraw. Z powodzeniem wykorzystamy ją do:

  • wypieku bezglutenowego chleba,
  • różnego rodzaju naleśników, placków oraz blinów,
  • wafli gryczanych,
  • pierogów i klusek,
  • produkcji makaronów bezglutenowych,
  • wypieków babeczek oraz muffinów,
  • przygotowania kleików oraz kaszek.

Mąka gryczana jest prosta w obróbce, dlatego też nawet kucharz - amator poradzi sobie z jej użyciem w kuchni. Z powodzeniem można ją użyć do wypieku wszelkich dań i zastąpić nią mąkę pszenną. 

Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożycia glutenu, dla ułatwienia można ją zmieszać z odrobiną tradycyjnej mąki, co ułatwi przygotowanie ciasta. Dzięki temu masa będzie bardziej delikatna i sprężysta

Ciekawostką jest, że mąkę gryczaną można samodzielnie przygotować w zaciszu domowym. Wystarczy za pomocą rozdrabniacza, na przykład blendera zmielić kaszę gryczaną na drobny proszek.

Mąka gryczana zyskuje na popularności. Warto wypróbować ją w swojej kuchni, ze względu na cenny skład i właściwości prozdrowotne, jakie oferuje.  

 

Bibliografia:

  • Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda: Tabele składu i wartości odżywczej żywności.
  • Modelski Łukasz: Droga przez mąkę.

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.76 / 5.00 391 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-27
Wszystko ok, zamówienie wysłane błyskawicznie
2021-08-28
Super!!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel