Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Królowa lata: cukinia. Najlepsze przepisy z cukinii

2022-08-13
kategoriaPrzepisy
Królowa lata: cukinia. Najlepsze przepisy z cukinii

Jesz i chudniesz – czy to możliwe? Oczywiście, warto sięgnąć po cukiniowe przepisy, a efekt będzie gwarantowany.

Cukinia to warzywo zwane kabaczkiem, wyglądem przypominające dużego ogórka, pochodzi z rodziny dyniowatych. Poznajmy ją lepiej!

Co warto wiedzieć o cukinii?

Z uwagi na fakt, że jest produktem niskokalorycznym (w 100 gramach znajduje się tylko 17 kcal) idealnie wkomponowuje się we wszystkie diety niskokaloryczne i odchudzające. Ma też bardzo niski indeks glikemiczny.

Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy: B, A, C i K. Nie kumuluje metali ciężkich ani azotanów, a w zamian jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy.

Co prawda jest warzywem sezonowym – najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza jest od sierpnia do końca września – lecz w sklepach można ją nabyć przez cały rok.

Nie powinny jeść jej osoby z wrzodami żołądka, z problemami z nerkami lub woreczkiem żółciowym. Nie spożywa jej się również wtedy, gdy warzywo jest gorzkie.

Przeczytaj również: Cukinia – wartości odżywcze, właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni 

Co z niej zrobić? Najlepsze przepisy z cukinii 

Przepisów na dania z cukinii jest bardzo wiele. Atrakcyjność kabaczka pozwala na przyrządzanie przekąsek, dań głównych, zup, marynat, sałatek czy ciast. W Polsce najbardziej znaną potrawą z cukinii jest leczo - danie pochodzenia węgierskiego, którego składnikami bazowymi są pomidory, świeża papryka, wędzona słonina i podsmażana na smalcu cebula.

To Polacy, w zależności od regionu zmodyfikowali węgierski przepis, stosując olej i cukinię, co spowodowało, że polskie leczo z kabaczka zbliża się smakowo do prowansalskiego ratatouille.

Przepis na leczo z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 białe cebule
  • 2 pomidory malinowe
  • ok 0,5 kg kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • oregano, majeranek, słodka papryka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kabaczki myjemy i odcinamy końce. Kroimy na małe kawałki. Do miski z kawałkami cukinii wsypujemy wszystkie przyprawy i obtaczamy nimi warzywo.
  2. Tak samo kroimy kiełbasę.
  3. Cebule pokroimy w większą kostkę. Szklimy je na oliwie.
  4. Na patelnię dodajemy kiełbasę. Smażymy razem ok. 10 min. Dodajemy pokrojony drobno czosnek.
  5. Dodajemy cukinię i kiedy nieco się podsmaży, zalewamy wodą.
  6. Dusimy całość pod przykryciem około 20 minut.
  7. W międzyczasie kroimy pomidory na mniejsze kawałki. Możemy sprawdzić, czy warzywo jest już miękkie i wtedy dodać pomidory. Całość dusimy jeszcze 5 minut.

Makaron z cukinią

Miłośnikom pasty cukinia również nie jest obca. Poza podstawą, jaką jest makaron, i sosem - w zależności od dodatków: sos pomidorowy, sos śmietanowy, sos holenderski czy sos beszamelowy - cukinia łączona jest z innymi dodatkami. Może to być: mięso, ryby, owoce morza lub inne warzywa. Dużą popularnością cieszy się spaghetti bezmięsne.

Cukinia faszerowana

Połączenie kabaczka z mięsem daje spektakularne efekty. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, papryką, pomidorami, cebulą i czosnkiem jest poezją smaku. Do farszy możemy dodać fasolę czy kukurydzę, wedle upodobań. Zapiekana w piekarniku przez około 30-40 minut jest przepisem na lekkostrawny i pożywny obiad z piekarnika. Smak może wzbogacić również posypany na potrawę żółty ser.

Pasztet z cukinii

W piekarniku upieczemy też pasztet z cukinii – wytrawne danie typowo wegetariańskie. Zamiast bułki tartej warto użyć kaszy (według osobistych preferencji – jęczmiennej, gryczanej, jaglanej, czy też kaszy manny). Pasztety znali już starożytni Rzymianie, obecnie korzysta się z przepisów francuskich pasztetników z XVI wieku. W zależności od potrzeb można podawać go na zimno jako przekąskę lub na ciepło jako danie obiadowe. 

Składniki:

  • 3 kabaczki
  • 1 biała cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 jajka
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka, kurkuma, oregano

Przygotowanie:

  1. Kabaczki myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na grubych oczkach.
  2. Cebulę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.
  3. Łączymy je razem, delikatnie solimy i odstawiamy, aż puszczą soki. Dokładnie odsączamy.
  4. Dodajemy startą marchewkę, przeciśnięty czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.
  5. Pieczemy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach około 1 - 1,5 h.

Do naczynia żaroodpornego na drewnianej desce wkrojono plasterki cukinii, do której doda się inne warzywa - pomidory, szpinak, przyprawy.

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii jest idealnym rozwiązaniem, gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu. Zarówno wykonana z kawałków kabaczka, jak i krem z cukinii są wyjątkowe wraz z grzankami czosnkowymi skropionymi oliwą z oliwek. Przygotowuje się ją bardzo szybko, ponieważ młode warzywo gotuje się tylko 15 minut. Do kremu można dodać chipsy warzywne, groszek ptysiowy, paszteciki, krokiety lub kolorowe uszka dla dzieci. Nie należy zapomnieć o przyprawach: czosnku, gałce muszkatołowej i kurkumie.

Przepis na krem z cukinii i ziemniaków

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 kabaczek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • olej
  • 50 ml słodkiej, płynnej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  2. Cukinię myjemy, odcinamy końce i również kroimy w kostkę.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. W garnku szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy ziemniaki i kabaczka. Smażymy razem.
  5. Dodajemy wywar i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
  6. Miksujemy zupę na krem.
  7. Doprawiamy przyprawami i delikatnie łączymy ze śmietaną.
  8. Podajemy z grzankami i szczypiorkiem.

Placuszki z cukinii

Bardzo trafionym uzupełnieniem obiadu są również placki warzywne, smażone na oliwie bądź pieczone w piekarniku. Można je podawać z jogurtem, śmietaną lub ulubionym sosem. Dobrze sprawdzają się i wkomponowują smakowo sosy na bazie warzyw: czosnkowy lub tzatziki. Ponieważ cukinia kocha mięso bardzo smaczną potrawą są jarskie kotleciki podawane na słono – z mięsnym gulaszem. 

Placki z cukinii z piekarnika

Składniki:

  • 1 starta na dużych oczkach cukinia
  • 1 jajko
  • starty lub pokrojony w drobną kostkę żółty ser (ok. 75 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 garści kukurydzy z puszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W razie potrzeby odsączamy nadmiar wody z kabaczka.
  2. Mieszamy składniki.
  3. Nakładamy placki łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjdzie nam ok. 6 sztuk.
  4. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż staną się rumiane i będą odchodzić od papieru.
  5. Podajemy z sosem czosnkowym, samodzielnie lub jako dodatek.

Zapiekanki z cukinii

Wśród przepisów z cukinii znajduje się bardziej pracochłonna, niemniej warta czasu i pracy zapiekaneczka. Zapiekanka z młodego kabaczka, mięsa mielonego i makaronu jest po prostu genialna. Równie dobrą opcją wegetariańską jest zapiekanka z cukinii i ziemniaków w sosie beszamelowym. Wzbogacenie dania przez dodanie żółtego sera gwarantuje uzyskanie bardzo dobrych walorów smakowych.

Wszystkie są rodzajem dań jednogarnkowych zapiekanych razem w piekarniku z dodatkiem sosu. Najbardziej znaną i popularną jest lasagne ze specjalnych klusek i mięsa – może być wzbogacona o kabaczka – lub grecka musaka z pasty, mięsa i bakłażanów i cukinii.  

Najlepsze dania z cukinią w roli głównej

Kabaczek świetnie pasuje w zasadzie do wszystkiego. Dobrze przyrządzona, podbija kubki smakowe największych sceptyków. By zachować jej smak na dłużej, robi się przetwory w słoikach czy pyszne marynowane warzywa. Ciekawie prezentują się również przyrządzone kwiaty cukinii, które również są jadalne! Może stanowić szybki obiad lub kolację czy dodatek do obiadu dla całej rodziny.

W szklarni kwitnie żółtymi kwiatami dorodna cukinia.

Przyprawy do cukinii

Ponieważ cukinia ma bardzo neutralny smak, charakter potrawy zależy od przypraw i dodatków z jakimi jest podawana. Zatem używa się w niewielkich ilościach różnych składników celem poprawienia walorów smakowych, zapachowych i wizualnych. O tym, jak istotne są przyprawy, świadczy bogactwo króla Salomona, który na wymianie handlowej właśnie tymi produktami z odległej Azji uzyskał ogromne zyski i bogactwo. W XVII wieku w Europie powstały kompanie handlowe mające wyłączność na handel przyprawami i korzeniami.

Czym przyprawić cukinię? Są to: sól, pieprz cayenne, papryka czerwona lub/i majeranek. Do przygotowania grillowanej cukinii stosujemy następujące zioła: suszony tymianek i oregano, aby grillować ją w marynacie używa się czosnku i oliwy z oliwek. Pieczona cukinia wymaga natomiast świeżego tymianku, ziół prowansalskich i soli. Można ją podawać ze śmietaną, w wersji light z naturalnym jogurtem oraz ketchupem. Aby najpełniej wydobyć smak kabaczka do smażenia stosujemy oliwę z oliwek lub masło klarowane.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022
pixel