Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak zrobić owoce kandyzowane w domu?

2021-03-14
kategoriaPrzepisy
Jak zrobić owoce kandyzowane w domu?

Jak samodzielnie kandyzować owoce? To prostsze niż myślisz! Zobacz łatwy przepis i spróbuj jeszcze dziś.

Przetwory robione w domu mają kilka zalet: nie zawierają żadnych konserwantów i barwników, są przygotowane pod preferencje smakowe domowników i z naturalnych składników. Owoce w takiej formie nadal są bogate w witaminy i mikroelementy. Mogą być  alternatywą dla owoców suszonych, gdyż są od  nich słodsze i bardziej lubiane przez dzieci.

Ulubione kandyzowane przysmaki

Najchętniej kupowane owoce kandyzowane to: 

  • skórka pomarańczowa, 
  • ananas, 
  • imbir, 
  • mango. 

Znajdziesz w naszym sklepie

Przeczytaj także: Skórka pomarańczowa kandyzowana — jak zrobić i do czego użyć?

Są one najczęściej wykorzystywane jako przekąski (zdrowsze od cukierków, chipsów i galaretek), dodatki do herbaty, musli, przetworów i ciast lub dekoracja słodkości. Kolorowe kandyzowane owoce zawinięte w papierki i umieszczone metalowym pudełku przypominają  ręcznie zrobioną bombonierkę i są doskonałym i jakże wyjątkowym upominkiem dla łasucha. Imbir, mango i ananas mają zastosowanie jako przyprawy w kuchni azjatyckiej i egzotycznej. 

U nas również można zamówić gotowy produkt wyprodukowany z certyfikowanych składników ekologicznych. Bardzo ważną informacją jest to, że są one również bezglutenowe, co oznacza, że są bezpieczne dla osób mających alergię na ten składnik.

Owoce kandyzowane w syropie

Owoce kandyzowane to zakonserwowana postać owoców, która powstaje poprzez  wielokrotne smażenie owoców w coraz bardziej słodkim syropie. Procesowi kandyzacji owoców  można poddać zarówno pokrojone cząstki owoców, jak i całe postacie, skórki, części łodyg lub kwiaty. Inaczej mówiąc, są to owoce w cukrze. Wyróżnia się kilka ich rodzajów. Pierwszy to produkt cechujący się  matową powłoką z drobnych kryształków cukru. Drugi rodzaj to owoce o glazurowej powłoce z karmelu. Trzeci typ to obsypane cukrem owoce karmelizowane, często określane jako „suche konfitury”.

Jak kandyzować owoce?

Przygotowanie  kandyzowanych owoców jest proste, ale czasochłonne. Potrzebujemy jedynie ulubionych owoców: 

  • śliwek, 
  • wiśni,
  • ananasa, 
  • cytryny,
  • pomarańczy, 
  • moreli, 
  • brzoskwiń, 
  • gruszek. 

Owoce muszą być pozbawione pestek. Powstają z proporcji 1/3 wody, 1/3 cukru i 1/3 owoców.

Jak je zrobić - przepis na idealne kandyzowane owoce:

  1. Zagotuj razem wodę z cukrem.
  2. Dodaj owoce i pozostaw je w zalewie na 24 godziny.
  3. W kolejnym dniu powtórz procedurę -  do świeżo przygotowanego syropu dodaj odcedzone owoce oraz pozostały po nich syrop.
  4. Zalane cukrowym syropem owoce znów odstawi na dobę.
  5. Kandyzowanie owoców kończy się trzeciego dnia – kolejnym dodaniem wody i cukru.
  6. Następnym etapem jest odsączenie owoców z syropu cukrowego, wyłożenie ich na blaszce i wysuszenie w piekarniku.
  7. Proces suszenia trwa 10 minut w temperaturze 140 stopni.

Jak przechowywać gotową przekąskę?

Gotowe smakołyki muszą być przechowywane w suchym miejscu i szczelnie zamkniętym pojemniku. Wtedy zachowują świeżość i aromat. Owoce kandyzowane w syropie nadają się do spożycia jedynie przez kilka dniu po przygotowaniu. Po tym czasie może pojawić się pleśń i produktu nie można jeść.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Imbir kandyzowany bio 100 g

Imbir kandyzowany bio 100 g

8,40 zł brutto/1szt.
Imbir kandyzowany bio 400 g

Imbir kandyzowany bio 400 g

20,20 zł brutto/1szt.
pixel