Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak zrobić dobrą owsiankę? Sekret to nie tylko idealne proporcje

2021-03-21
Jak zrobić dobrą owsiankę? Sekret to nie tylko idealne proporcje

Jak dobrze zrobić owsiankę, aby była pyszna i ciekawa nawet dla najmłodszych? Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety i jak zrobić to smacznie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne, ale przede wszystkim smaczne. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, daje poczucie sytości długi czas. 

Rodzaje płatków owsianych

Sposób obróbki ziarna decyduje o rodzaju płatków owsianych. Wyróżnia się 3 gatunki: 

  • zwykłe - otrzymywane z całego ziarna, 
  • górskie - powstające z pokrojonego ziarna, 
  • błyskawiczne, które wytwarza się z pokrojonego ziarna i poddaje specjalnej obróbce hydrotermicznej. 

Czas gotowania owsianki zależy od wybranego rodzaju płatków. Płatki błyskawiczne to sposób na szybkie i zdrowe śniadanie, ponieważ gotujemy je najkrócej. Danie gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, bo łatwo przywiera do garnka.

Płatki owsiane i orzechy wybrane dla ciebie:

Jak zrobić owsiankę na wodzie lub mleku?

Popularnym sposobem na przygotowanie płatków jest owsianka na wodzie. To rozwiązanie fit. Bardziej kremowa wyjdzie po zmieszaniu wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Do obu tych wersji wystarczy dodać ulubione owoce, aby uzyskać smaczne danie na śniadanie lub podwieczorek. 

Idealne proporcje

Jak zrobić owsiankę o idealnej konsystencji? Proporcje, czyli stosunek płynu płatków do płynu, powinny wynosić: 1:3 dla płatków zwykłych lub górskich, to znaczy 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem. Jeżeli ma to być wersja na mleku, to stosuje się proporcje 2 szklanki mleka i 1 szklanki wody. Płatki błyskawiczne zalewa się płynem w stosunku jedna szklanka płatków do dwóch szklanek wody lub mleka.

Rady dla gotujących owsiankę

Autorzy licznych przepisów na owsiankę zwracają uwagę na to, że jej gotowanie nie jest trudne i można uzyskać naprawdę smaczne danie, o ile przestrzega się kilku zasad: 

  1. Płatki należy zalać zimnym płynem na co najmniej pół godziny przed gotowaniem i dodać szczyptę soli. 
  2. Nasiąknięte płatki doprowadza się do wrzenia i gotuje jeszcze przez pięć minut.
  3. Zdejmujemy z ognia i po 5 minutach można przystąpić do doprawiania. 
  4. Do gotowych płatków można dodać cynamon, kurkumę, miód, syrop klonowy oraz  wzbogacić takimi łakociami jak: świeże lub suszone owoce, orzechy i pestki dyni lub pestki słonecznika

Przepis na owsiankę fit

Osoby dbające o linię poszukują dietetycznych przepisów. Wymagają, aby dania były pełnowartościowe, pomagały w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz były smaczne. Owsianka fit spełnia powyższe wymogi, a jej przygotowanie nie jest trudne. Płatki gotuje się zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi powyżej, po czym dodaje się ulubione owoce, pestki lub ziarna, np: sezam

Z mlek roślinnych do gotowania płatków fit idealne są: mleko sojowe, owsiane i migdałowe

Ciekawym pomysłem jest dodanie kakao, cynamonu i bananów suszonych – powstanie wtedy owsianka czekoladowo-bananowa. Smakosze kokosu mogą dołożyć swój ulubiony produkt w wiórkach, dodać dodatkowo dżem z truskawek i nasiona chia i już mają pyszne drugie śniadanie w pracy.

Wybierz owoce do swojej owsianki:

Płatki owsiane z kawą – energia od rana

Poranek bez kawy dla wielu osób nie istnieje. Można połączyć obie smaczne rzeczy: kawę i owsiankę w całość. Kawę trzeba zalać zimną wodą na noc i stawić do lodówki. Można dodać do niej siemię lniane. Rano płatki owsiane zalewamy mlekiem roślinnym i dodajemy wybrane owoce oraz orzechy, po czym dolewamy kawę. Do smaku można dolać miodu. Tak przygotowana mieszanka łączy właściwości pożywnego śniadania i kawy. Warto eksperymentować i odkrywać za każdym razem nowe smaki!

Nieograniczone możliwości

Smak płatków owsianych można zmienić rodzajem dodanego mleka lub owoców. Coraz większy jest wybór mlek roślinnych, które zaskakują smakiem i pozwalają na wariacje kulinarne. Polecane są nie tylko dla wegetarian i wegan, ale dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać, urozmaicać dietę i poznawać nietypowe smaki. Jest to danie, które za każdym razem może być inne, więc nie znudzi się dzieciom i osobom na diecie. 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

pixel