Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak jeść otręby, by były smaczne i zdrowe?

2021-03-31
Jak jeść otręby, by były smaczne i zdrowe?

Otręby zbożowe to stały element diet oraz bogate źródła błonnika, witamin i składników mineralnych - jak je jeść, żeby schudnąć lub poprawić swoje zdrowie?

Czym są otręby?

To nic innego, jak zewnętrzna osłonka ziaren zbóż – owsa, pszenicy, żyta, gryki, orkiszu, ryżu czy kukurydzy. Mimo że powstają jako produkt uboczny przemiału tych zbóż, to ze względu na swoje właściwości odżywcze są z powodzeniem wykorzystywane jako składnik zdrowej diety. Jak i z czym jeść otręby oraz dlaczego warto dodać je do swojego jadłospisu?

Zalety spożywania otrębów – na co działają?

Włączenie ich do codziennej diety jest świetnym pomysłem i wiąże się z wieloma korzyściami dla kondycji fizycznej. Oto najważniejsze właściwości zdrowotne otrębów:

  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawniają perystaltykę jelit i działanie całego układu pokarmowego i trawiennego. 
  • Korzystnie wpływają na przemianę materii – doskonale sprawdzają się przy odchudzaniu!
  • Są bogatym źródłem witaminy B, magnezu, potasu, fosforu, selenu i cynku. 
  • Obniżają ciśnienie krwi i mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  • Obniżają poziom cukru i złego cholesterolu w organizmie. 
  • Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. 

Otręby – jak jeść poszczególne rodzaje, do czego pasują?

Otręby świetnie sprawdzają się dodane do posiłków na bazie mleka (płatków śniadaniowych, jogurtów, kaszek czy kefirów), deserów, ciast, zup, surówek czy sałatek. Na początek warto włączać je do swojej diety powoli i w małych ilościach – wystarczy kilka małych łyżeczek dziennie. Przy regularnym ich spożywaniu ważne jest picie większych ilości wody – optymalna ilość to 2 litry dziennie. Błonnik w nich zawarty pochłania bowiem z organizmu jej duże ilości.  

Owsiane

Płatki owsiane czy otręby – które z nich wybrać? Obie opcje są zdrowe i bardzo popularne. Już niewielkie ilości otrębów owsianych wypełniają żołądek i zmniejszają uczucie głodu, stąd ich popularność we wszelkich dietach odchudzających. Dlatego ich 2 lub 3 łyżeczki dodane przy śniadaniu do płatków, jogurtu czy mleka w zupełności wystarczą do tego, aby zdrowo i z energią rozpocząć dzień!

Pszenne

Drugimi najchętniej spożywanymi łuskami nasion są te pszenne, równie często polecane przez dietetyków na odchudzanie. Zawierają w sobie duże ilości błonnika, przez co mają bardzo dobry wpływ na pracę jelit i metabolizm. Są również bogate w liczne składniki mineralne, między innymi żelazo, magnez, miedź, jod, cynk i potas. Jak jeść otręby pszenne? Mają one łagodny smak, dlatego ich kilka łyżeczek można dodawać zarówno do posiłków słodkich, jak i wytrawnych. 

Żytnie

Główną zaletą dodawania do posiłków otrębów żytnich jest dostarczanie organizmowi dużych ilości dwóch ważnych składników mineralnych – magnezu i potasu. To szczególnie ważne dla osób chorujących na schorzenia serca czy nadciśnienie. Ponadto takie dodatki żytnie, podobnie jak owsiane i pszenne, znacznie zwiększają uczucie sytości i polepszają metabolizm

Gryczane, orkiszowe, ryżowe i kukurydziane

Wśród innych rodzajów łusek ziaren, są również te z gryki, orkiszu, ryżu i kukurydzy. Mimo że ich walory odżywcze i smakowe nieco się od siebie różnią (na przykład zawierają różne ilości błonnika), to również one mogą być wartościowym dodatkiem do wielu posiłków.  

Przeczytaj także: Kukurydza — wartości odżywcze, kalorie, sposoby jedzenia

Rano czy wieczorem?

Otręby można jeść zarówno w porze śniadania, obiadu, jak i kolacji – w zależności od tego, do jakich potraw się je dodaje. Ze względu na to, że bardzo dobrze komponują się z produktami mlecznymi, wiele osób preferuje ich spożywanie do porannego posiłku, na przykład płatków śniadaniowych, jogurtu czy samego mleka. To świetny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Otręby orkiszowe bio 150 g

Otręby orkiszowe bio 150 g

6,80 zł brutto/1szt.
Otręby owsiane bio 300 g

Otręby owsiane bio 300 g

8,79 zł brutto/1szt.
Otręby owsiane BIO 250 g

Otręby owsiane BIO 250 g

10,50 zł brutto/1szt.
Otręby owsiane 500 g

Otręby owsiane 500 g

6,20 zł brutto/1szt.124 pkt.
pixel