Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Grzyby shiitake – właściwości prozdrowotne, przeciwwskazania, samodzielna uprawa

2022-09-14
Grzyby shiitake – właściwości prozdrowotne, przeciwwskazania, samodzielna uprawa

Grzyby shiitake są cenione na całym świecie ze względu na swój unikalny smak, a także szeroką gamę wartości odżywczych. Znajdują one zastosowanie w kuchni, będąc doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych, zup, sałatek czy przystawek.

Włączenie grzybów do swojej codziennej diety może przynieść wiele niekwestionowanych korzyści zdrowotnych. Począwszy od wspierania funkcjonowania układu odpornościowego, przez wspomaganie pracy serca, a skończywszy na walce z nowotworami.

Jeśli zaciekawił Cię temat grzybów shiitake oraz ich dobroczynnego wpływu na zdrowie, zostań z nami na dłużej. W dzisiejszym artykule zebraliśmy garść przydatnych informacji na ich temat.

Grzyby shiitake z Dalekiego Wschodu

Przywędrowały do nas wprost z odległej Azji Południowo-Wschodniej. To właśnie w państwach takich jak Japonia, Chiny, Wietnam, Korea Południowa czy Tajlandia panują optymalne warunki do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ich hodowlą zajmują się również Stany Zjednoczone czy Kanada.

Shiitake rosną na drzewach Shii, skąd też wywodzi się ich nazwa. Występują one również pod nazwą twardnik japoński, pieczarka dębowa oraz pieczarka chińska. Mają brązowy kapelusz o średnicy około 20 cm. Trzon jest jasny o zabarwieniu brązowo-czerwonym, a jego długość waha się w granicach od 2 do 4 cm.

W ofercie zarówno sklepów internetowych, jak i stacjonarnych możemy znaleźć grzyby shiitake w różnorodnych formach. Wybieraj spośród grzybów świeżych, suszonych, a nawet suplementów diety, które w swoim składzie zawierają shiitake.

Shiitake – niezwykłe właściwości

Zawdzięczają swoje niezwykłe właściwości w zakresie profilaktyki i leczenia różnorodnych schorzeń całej gamie wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Do ich zalet należy także niskokaloryczność. Z tego też powodu, jeśli jesteś na diecie odchudzającej, możesz je włączyć do swojego codziennego trybu żywienia, bez obawy o przybranie na wadze. 100 gramów świeżych grzybów dostarcza jedynie 34 kalorii – to tyle, co średniej wielkości jabłko.

Składniki zawarte w 100 g świeżego produktu to:

  • węglowodany: 6,79 g,
  • błonnik pokarmowy: 2,5 g,
  • białko: 2,34 g,
  • ryboflawina: 0,217 mg,
  • niacyna: 3,877 mg,
  • miedź: 39% GDA,
  • witamina B5: 1,500 mg,
  • selen: 5,7 µg,
  • mangan: 0,23 mg,
  • cynk: 1,03 mg,
  • witamina B6: 0,293 mg,
  • kwas foliowy: 13 µg,
  • witamina D: 18 I.U.,
  • wapń: 2 mg,
  • żelazo: 0,41 mg,
  • magnez: 20 mg,
  • fosfor: 112 mg,
  • potas: 304 mg,
  • sód: 9 mg,
  • fitosterole: 2 mg.

Zastosowanie grzybów shitake

Grzyby shiitake ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, znajdują zastosowanie zarówno jako żywność, jak i suplementy diety.

Shiitake jako żywność

Ich unikatowy smak znany jest już od wielu tysiącleci w wielu państwach świata. Podawane są zwłaszcza te suszone, ze względu na bardziej intensywny smak oraz wyrazisty aromat. Niektórzy preferują shiitake ugotowane. Smak tych suszonych możemy określić jako umami – jest porównywalny do smaku mięsa, z delikatną pikantną nutą. Nadaje się on świetnie do różnego rodzaju potraw w wersji wytrawnej.

Grzybki shitake mogą być pysznym i zdrowym dodatkiem do zup, sosów, mięs, sałatek czy makaronów. Doskonale smakują również w towarzystwie warzyw, a w szczególności marchewki, ziemniaków i selera. Mogą także stanowić jeden ze składników domowego gulaszu, nadając całości dania nieco pikantnego aromatu.

Na obrazku widać mnóstwo niewielkich, świeżych grzybków shitake gotowych do dalszej obróbki.

Ekstrakt z grzybów shiitake

Te japońskie grzyby jadalne odznaczają się także w branży farmaceutycznej. Suplementy diety, które zawierają w swoim składzie ekstrakt z grzybów shiitake, cieszą się coraz większą popularnością wśród pacjentów zmagających się z problemami ze strony układu immunologicznego, krwionośnego czy trawiennego. Do ich największych zalet należy połączenie skutecznego działania z wysokim poziomem bezpieczeństwa oraz bezinwazyjnością.

Należy jednak pamiętać, że jeśli chcesz cieszyć się oczekiwanymi rezultatami, musisz uzbroić się w spore pokłady cierpliwości. Aby stosowanie suplementów, które w swoim składzie zawierają ekstrakt z grzybów, przyniosło efekty, musi minąć kilka tygodni. Wyraźnie zauważysz je natomiast po upływie kilku miesięcy.

Jeśli zależy Ci na w pełni naturalnym wspomaganiu procesów zachodzących w Twoim organizmie, bez negatywnej ingerencji, warto postawić właśnie na alternatywne rozwiązanie w postaci suplementów.

Prozdrowotne właściwości grzybów shiitake

Włączenie grzybów japońskich do swojej codziennej diety niesie za sobą szereg niekwestionowanych właściwości zdrowotnych. Dzięki wysokim zawartościom witamin z grupy B, a także minerałów takich jak miedź, regularne spożywanie shiitake przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu kostnego oraz krwionośnego. Ponadto wspomagają one odchudzanie, poprawiają poziom energii i funkcji mózgu, zmniejszają stan zapalny, wspomagają układ odpornościowy, a także mogą mieć pozytywny wpływ na zwalczanie komórek rakowych.

A oto najważniejsze korzyści zdrowotne płynące z wprowadzenia ich do Twojej diety.

Wzmacniają serce i układ krwionośny

Grzyby shiitake wykazują działanie w zakresie wspierania prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i serca. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do znacznej poprawy elastyczności tętnic, co minimalizuje ryzyko uszkodzeń, a jednocześnie gwarantuje sprawniejszy przepływ krwi.

Niacyna, będąca jedną z głównych witamin zawartych w tym gatunku, spełnia natomiast funkcję ochronną. Chroni układ krwionośny przed szkodliwym wpływem czynników środowiskowych, a także konsekwencjami nieprawidłowej diety bogatej w tłuszcze nasycone czy długotrwałego stosowania używek.

W ostatnich latach zostało przeprowadzone badanie potwierdzające obecność składnika zwanego eritadeniną w grzybach shiitake. Przyczynia się ona do zmniejszenia ilości złego cholesterolu we krwi oraz chroni przed powstawaniem stanów miażdżycowych.

Grzybki wspomagają układ odpornościowy

Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie wykazali również, że wystarczy spożywanie dwóch garści grzybów shiitake dziennie, aby wspomóc funkcjonowanie własnej odporności. Przyjmuj tak niewielką porcję, dodając ją do obiadu czy kolacji, aby już po upływie kilku miesięcy cieszyć się oczekiwanymi rezultatami.

Jakie efekty zauważysz, włączając jadalne japońskie grzyby do swojej codziennej diety? Przede wszystkim wzmocnisz i usprawnisz reakcje obronne organizmu, za które odpowiedzialny jest właśnie układ immunologiczny. Wykazuje on więc sprawniejsze działanie, jeśli chodzi o zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak bakterie czy wirusy. Grzybki warto włączyć do swojej diety na kilka tygodni przed sezonem jesienno-zimowym, kiedy okres zachorowań na grypę czy przeziębienie jest najintensywniejszy.

Poprawiają funkcje mózgu

Twardnik japoński jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę nadnerczy i przekształcają składniki odżywcze z pożywienia w użyteczną energię. Udowodniono, że przywracają naturalną równowagę hormonów i pomagają utrzymać zwiększoną koncentrację przez cały dzień, a nawet poprawiają funkcję poznawczą. 

Niedobór witamin z grupy B powoduje spadki energii, niedokrwistość oraz trudności w skupieniu uwagi. Wprowadzenie shiitake do diety może zapewnić Ci dodatkowy zastrzyk tych witamin, przez co skutecznie pomóc w zapobieganiu niedoborom.

Dbają o zdrowie skóry

Twardnik japoński odznacza się wysoką zawartością selenu, dzięki czemu może pomóc zmniejszyć nasilenie trądziku oraz blizn potrądzikowych. 100 g zawiera 5,7 mg selenu, co stanowi 8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oznacza to, że włączenie ich do diety może w naturalny sposób wspomóc leczenie trądziku.

Zawarty w produkcie cynk wspomaga funkcje odporności i blokuje konwersję testosteronu do DHT, tym samym hamując aktywność gruczołów łojowych, poprawiając procesy gojenia się skóry i zmniejszając trądzik.

Shiitake są bogate w antyoksydanty, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne. Pomagają one zneutralizować nadmiar szkodliwych związków powstających w organizmie, które to przyczyniają się do szybszej śmierci zdrowych komórek. Z tego powodu działają nie tylko przeciwzmarszczkowo, ale także pomagają niwelować obecne już blizny czy przebarwienia. Efektem tego jest zdrowsza i bardziej promienna skóra.

Działanie przeciwnowotworowe

Coraz częściej słyszy się o potencjalnych przeciwnowotworowych właściwościach grzybów shiitake. Odpowiadać ma za nie obecny w nich związek o nazwie lentinan. Jego aktywność zapobiegająca powstawaniu nowotworów jest bardzo silna, przy czym nie wykazuje toksyczności.

Na stole leżą same naturalne produkty – kora, grzyby oraz organiczne suplementy zawierające ekstrakty z grzybków shiitake.

Grzyby shiitake – wskazania oraz przeciwwskazania

Wskazania

Spożywanie grzybów shiitake to doskonały sposób, aby uzupełnić swoją dietę o ważne mikro- i makroelementy, a także ważne witaminy czy minerały. Istnieją jednak szczególne wskazania, które powinny skłonić Cię do włączenia tych dobrodziejstw natury do swojego codziennego trybu żywienia. Suplementuj twardnik japoński lub spożywaj go w postaci pokarmu w szczególności, gdy cierpisz na:

  • otyłość,
  • zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi,
  • problemy z układem trawiennym i jelitem grubym takie jak wrzody, często występujące biegunki i zaparcia, a nawet nowotwór jelita grubego,
  • obniżoną odporność, a w związku z tym częste infekcje bakteryjne lub wirusowe.

Przeciwskazania

Pomimo że grzybki wykazują wiele niekwestionowanych właściwości leczniczych oraz profilaktycznych, a także są cennym źródłem wielu ważnych witamin i minerałów, istnieją pewne przeciwwskazania odnośnie do ich spożywania.

Do tych głównych, które powinny odwieźć Cię od podjęcia decyzji o włączeniu do swojej diety twardnika japońskiego należą:

  • choroby autoimmunologiczne, do których zaliczamyy między innymi cukrzycę czy stwardnienie rozsiane, gdyż shiitake mogą przyczynić się do nasilenia objawów,
  • choroby ze strony nerek i układu wydalniczego takie jak kamica nerkowa czy dna moczanowa,
  • alergie,
  • ciąża i karmienie piersią – jak dotychczas istnieje zbyt mało badań, potwierdzających pełne bezpieczeństwo grzybów shiitake, jeśli chodzi o dopiero rozwijający się organizm dziecka,
  • zbyt młody wiek – nie powinno się go podawać dzieciom i młodzieży do 12 roku życia.

Może się zdarzyć również sytuacja, że pomimo braku jakichkolwiek z powyższych przeciwwskazań, zaobserwujemy u nas działania niepożądane. Są one wynikiem spożywania grzybów shiitake w nadmiernych ilościach. Do skutków ubocznych możemy zaliczyć m.in. reakcje ze strony układu pokarmowego takie jak nudności, ból brzucha, wymioty czy biegunka. W niektórych przypadkach może dojść również do zapalenia skóry czy obniżenia temperatury ciała.

Grzyby shiitake – gdzie kupić

Grzyby shiitake, pomimo wzrostu swojej popularności, nie są aż tak łatwo dostępne, jak ma się to w przypadku innych gatunków grzybów. Nie znajdziesz ich więc na półkach w każdym pobliskim supermarkecie. Jeśli jednak chcesz na własnej skórze poczuć niesamowite właściwości tego produktu, powinieneś zajrzeć do stacjonarnego lub internetowego sklepu ze zdrową żywnością. Znajdziesz tam zarówno grzyby w formie świeżej, jak i suszonej, a także preparaty z wyciągiem.

Uprawiaj grzybki shitake samodzielnie

Pamiętaj, że jeśli chcesz samodzielnie uprawiać te japońskie grzyby, możesz zrobić to w prosty sposób, nie licząc się ze sporymi kosztami, niezależnie od pory roku. Decydując się na takie rozwiązanie, masz pewność, że grzyby zostały wyhodowane w pełni naturalnie, a ich wzrost nie był przyspieszany przy pomocy substancji chemicznych. W internecie znajdziesz dziesiątki profesjonalnych poradników wyjaśniających w przystępny sposób, jak należy przygotować hodowlę shiitake, aby zapewnić im możliwie jak najlepsze warunki do rozwoju.

Przepisy na grzyby shiitake

Jeśli chodzi o zastosowanie grzybów shiitake w kuchni, jest ono niezwykle wszechstronne, a potrawy te podbijają serca miłośników dobrego smaku z całego świata. Przedstawimy teraz łatwe przepisy na smaczne i zdrowe, aromatyczne dania, w których główną rolę będą odgrywać japońskie grzyby.

Grzyby shiitake z fasolką szparagową i brązowym ryżem

Jeśli z shiitake spotykasz się po raz pierwszy i nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia w kuchni z tego rodzaju produktami, przepis ten może stać się idealnym rozwiązaniem na początek. Grzyby z fasolką szparagową i brązowym ryżem to smaczne i zdrowe jednogarnkowe danie, które pomimo swojej prostoty w przyrządzeniu, w pełni ukazuje walory smakowe grzybów. Aby je przyrządzić, potrzebujesz świeżych grzybków, ugotowanej fasolki szparagowej, ryżu brązowego oraz ulubionych przypraw. Całość niech dopełni aromatyczny sos ostrygowy oraz smażona cebula.

Polędwiczka azjatycka z grzybami shiitake

Jeśli chodzi natomiast o przepisy z suszonymi grzybami shiitake, w tej kategorii stanowczo odznacza się azjatycka polędwiczka wieprzowa, w której grzyby te będą odgrywać kluczową rolę. To doskonała pozycja dla osób ceniących sobie połączenie smaku mięsnego z orientalnymi nutami. Aby przyrządzić to danie, potrzebujesz polędwiczki wieprzowej, pomidorów, papryki, cebuli szalotki i czosnku oraz oczywiście grzybów shiitake. Całość dusimy na patelni i przyprawiamy kurkumą, papryką wędzoną, dodajemy pieprz i sól.

Nadziewane grzyby shiitake

Jako przystawka doskonale sprawdzą się świeże nadziewane grzyby shiitake, będące tradycyjnym daniem w Korei Południowej. Jest to świetne danie dla osób, które chcą dbać o szczupłą sylwetkę, jednocześnie delektując się niesamowitym smakiem i aromatem twardnika japońskiego.

Atrakcyjne połączenie smakowe, które podbije serce każdego miłośnika dobrej kuchni, to nadzienie z dodatkiem tofu, cebuli dymki oraz czosnku. Użycie odrobiny oleju sezamowego dodaje smaku każdemu kęsowi.

Zupa z grzybów shiitake

Z grzybów shiitake można przygotować również pyszną i odżywczą zupę, której spożycie z pewnością wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie Twojego układu odporności. Tego rodzaju posiłek będzie lekkostrawny i nieobciążający układu trawiennego, ale jednocześnie gwarantujący pełną gamę wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Aby przygotować zdrową i pełnowartościową zupę, musisz zaopatrzyć się w kaszę (w tym przypadku najlepiej sprawdzi się jaglana lub jęczmienna), marchew, ziemniaki, korzeń pietruchy oraz shiitake.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

pixel