Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Chlorella w proszku i tabletkach – wybierz najlepszą algę dla siebie!

2022-07-29
Chlorella w proszku i tabletkach – wybierz najlepszą algę dla siebie!

Organizm człowieka jest skomplikowaną machiną. Jego prawidłowe funkcjonowanie jest zależne od wielu czynników, a efektem pracy ustroju jest utrzymanie zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

Coraz większa część społeczeństwa zaczyna poszukiwać naturalnych sposobów na poprawę działania organizmu oraz wsparcia pracy narządów wewnętrznych. Prozdrowotnymi właściwościami oraz bogactwem minerałów i witamin wyróżnia się zielona alga, żyjąca w słodkich wodach, czyli chlorella. To roślina, która nieustannie zwiększa swoje znaczenie w grupie zdrowej żywności, dlatego warto dowiedzieć się o niej więcej, a także, czy spożywać chlorellę w proszku, czy tabletkach?

Dlaczego warto stosować chlorellę bio?

Chlorella vulgaris jest rośliną jednokomórkową, która porasta dna słodkich wód od niemal trzech miliardów lat. Jej naturalnym środowiskiem są zbiorniki wodne zlokalizowane na Dalekim Wschodzie. Alga charakteryzuje się prostą budową, opierającą się na połączeniu jądra komórkowego oraz barwnika – chlorofilu. Ten drugi odpowiada za intensywnie zielony kolor oraz właściwości zdrowotne chlorelli.

Wyróżnia się ona wysoką zawartością chlorofilu, która oscyluje wokół 5% struktury całej rośliny. Obecność tak dużej ilości barwnika w chlorelli zapewnia aldze liczne właściwości prozdrowotne. Są one powszechnie wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym, a także kosmetologicznym. Jako suplement alga jest dostępna w różnej postaci, a najpopularniejszą z nich są tabletki oraz forma sproszkowana. 

Chlorella przez wielu specjalistów dietetyki zaliczana jest do grupy określanej jako superfoods, co wynika z wysokiej zawartości związków bioaktywnych o szczególnym znaczeniu zdrowotnym. Inną, równie popularną algą należącą do super żywności jest np. spirulina.

W jaki sposób chlorella działa na organizm?

Najlepsza chlorella wyróżnia się bogatym składem chemicznym. Alga ta składa się z licznych witamin, minerałów i związków chemicznych, które są niezbędne do utrzymania prawidłowej pracy organizmu człowieka.

Na drewnianej ławie rozsypano zieloną chlorellę, która przebiera z metalowej łyżki - miarki.

Wartości odżywcze chlorelli wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości:

  • łatwo przyswajalnych witamin,
  • całkowicie biozgodnych z tkankami człowieka minerałów oraz związków chemicznych,
  • chlorofilu,
  • składników odżywczych – aminokwasów, białka i tłuszczów.

Poniższa tabelka szczegółowo przedstawia zawartość składników odżywczych oraz witamin i minerałów w 100 gramach produktu:

Wartość odżywcza chlorelli 

Energia 400 Kcal
Białko 58 g
Tłuszcz 9,4 g
Węglowodany 23,5 g

 

Witamina B6 1,5 g
Witamina A 51300 IU
Witamina C 10,5 mg
Witamina B1 (tiamina) 1,8 mg
Witamina B2 (ryboflawina) 4,5 mg
Kwas foliowy

94 ug

Witamina E

1,6 mg

 

Cynk 72 mg
Fosfor 890 mg
Magnez 330 mg
Żelazo 120 mg
Wapń 220 mg

Jedna łyżka chlorelli bio lub odpowiednik tej ilości w kapsułkach dostarcza do naszego organizmu niemal całkowitą, dzienną porcję witaminy A oraz kwasu foliowego (co zapobiega wystąpieniu anemii). Zawiera również kwasy omega-3 oraz witaminę b12. Dodatkowo ze względu na swoją prostą strukturę, roślina jest łatwo przyswajalna przez organizm, co przekłada się na jej wysoce zdrowy wpływ na pracę i działanie najważniejszych części ustroju.

Właściwości prozdrowotne chlorelli

Chlorella, zarówno w proszku, jak i tabletkach, jest produktem, który poleca się osobom chcącym wzbogacić swoje codzienne menu o naturalne, wartościowe składniki. Regularna suplementacja poprawia ogólną wydolność i zdrowie, a tym samym samopoczucie oraz wygląd zewnętrzny. 

Do najważniejszych właściwości chlorelli zalicza się:

  • wspomaganie procesu detoksykacji organizmu – regularne przyjmowanie algi prowadzi do wiązania i usuwania z ciała toksyn i metali ciężkich (np. pestycydów, ołowiu i kadmu z mózgu, nerek oraz wątroby);
  • wspieranie funkcjonowania układu immunologicznego – liczne badania jednoznacznie dowodzą, że związki zawarte w chlorelli regulują pracę układu odpornościowego, m.in. poprzez wytwarzanie większej ilości przeciwciał i aktywność antybakteryjną;
  • obniżenie poziomu szkodliwego dla zdrowia cholesterolu – codzienna suplementacja może prowadzić do obniżenia całkowitego cholesterolu we krwi, a także frakcji LDL oraz trójglicerydów;
  • silne działanie antyoksydacyjne – połączenie zielonego barwnika, witaminy C oraz witaminy A wykazuje silną właściwość przeciwutleniającą, która ochrania ustrój przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników;
  • regulowanie ciśnienia krwi – chlorella doskonale wpływa na regulację ciśnienia krwi, dlatego polecana jest pacjentom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym;
  • wspieranie narządu wzroku – alga zawiera związki chemiczne ważne dla zdrowia oczu, takie jak luteina czy zeaksantyna, które wykazują działanie ochraniające.

Chlorella, niezależnie od swojej postaci, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jej regularne spożywanie prowadzi do ogólnej poprawy kondycji, co przekłada się na utrzymanie zdrowia fizycznego oraz psychicznego w najlepszej formie. 

Na ławie leży otwarte opakowanie suplementu, z którego wysypały się kapsułki chlorelli.

W proszku czy tabletkach – jak spożywać chlorellę?

Chlorella w proszku czy kapsułkach? Która postać algi jest lepsza i łatwiej przyswajalna przez organizm? To pytanie, które zadaje sobie niemal każda osoba, stojąca przed wyborem swojego pierwszego suplementu z algą.

Chlorella w tabletkach produkowana jest poprzez sprasowanie alg na zimno i jest to najczęściej stosowania forma. Jej niewątpliwą zaletą jest łatwość dawkowania oraz stosowania preparatu. Układ pokarmowy doskonale radzi sobie z trawieniem kapsułek, więc zawarte w nich składniki aktywne są bez problemu wchłaniane do tkanek i komórek.

Główną wadą chlorelli w sypkiej postaci jest jej niezbyt przyjemny smak, który dla niektórych może być przeszkodą w regularnym suplementowaniu produktu. Sproszkowaną algę można jednak dodawać do koktajli czy szejków, co znacznie ułatwia jej spożycie. 

Postać chlorelli w żaden sposób nie wpływa na jej skuteczność. Formę suplementu diety warto dobrać do swoich osobistych preferencji, dzięki czemu suplementacja będzie regularna i bezproblemowa.

Alga jako wsparcie zdrowego trybu życia

Chlorella jest produktem o szerokim spektrum działania. Połączenie regularnej suplementacji wraz z prowadzeniem zdrowego trybu życia (w tym zdrowej diety) m.in. zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Bardzo ważne jest przestrzeganie zasad przyjmowania algi, które zawsze znajdziesz na etykiecie produktu.

Przekroczenie dziennej dawki chlorelli może nieść skutki uboczne ze strony układu trawiennego:

  • rozstrój żołądka,
  • wzdęcie brzucha,
  • biegunka,
  • uczucie ciężkości.

Efekt stosowania produktu widoczny jest bardzo szybko. Wynika to z wysokiego stężenia witamin i minerałów w aldze, które są całkowicie biozgodne z organizmem człowieka. Zakup chlorelli i spiruliny oraz jej właściwe stosowanie warto zawsze skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, aby uzyskać najlepsze dla siebie efekty.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2022

Polecane

pixel